Bunkoczi ülve kihordott négy-öt infarktust

-

Dupla defekttel is kilencedik lett a pénteki szakaszon, és összesítésben is feljött ebbe a pozícióba a Szalay Balázs–Bunkoczi László-kettős a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali versenyen.


Az új év első napján 409 kilométer volt az össztáv, s egyben 409 kilométer a mért szakasz. A köves, sziklás út miatt kevés olyan egység akadt ezen a versenynapon, amely megúszta defekt nélkül – a Szalay–Bunkoczi-kettősnek kétszer is meg kellett állnia kereket cserélni.

Az első defektet már nagyon korán, a tizedik kilométernél megkapták, talán „azért, mert túlságosan is bekezdtünk a szakasz elején – mondta Szalay Balázs. – Ez intő jel volt számunkra, de azért továbbra is nagyon lendületesen, jó ritmusban mentünk. Egészen addig, amíg hatvan kilométerrel a cél előtt be nem gyűjtöttük a második defektet. Ezt leszámítva nagyon jó kis napunk volt – talán most mentünk a legjobban a verseny során.”

„Nem pont ilyen évkezdetre számítottam, nehezebb volt a szakasz, mint amit az új év első napjára vártam volna – tette hozzá Bunkoczi László, az Opel Mokka navigátora. – A két defekt miatt négy-öt infarktust kihordtam ülő helyzetben, a második kerékcsere után ráadásul még el is tévedtünk a porban, az se nagyon hiányzott. Összességében nehéz napon vagyunk túl, de megint javítottunk.”

A verseny másik magyar indulója, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László Qualisport kamionos trió – amely szintén kénytelen volt kereket cserélni a pénteki szakasz során – a negyedik helyről várja a folytatást.

Africa Race, 4. szakasz, Assza–Remz el Kebir (össztáv: 409 km, ebből szelektív: 409 km), autósok:
1. Jean-Antoine Sabatier, Agostino Rizzardi (olasz, Bugga One) 4:44:33 óra
...9. Szalay, Bunkoczi (Opel Mokka) 23:00 p h.
az összetettben:
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 14:16:51 óra
...9. Szalay, Bunkoczi 1:43:25 ó h.

kamionosok:
1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:49:30 óra
...4. Kovács, Czeglédi, Ács (Scania) 1:00:56 ó h.
az összetettben:
1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 14:16:51 óra
...4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:17:48 ó h.


Loeb és Hirvonen a Dakaron

Szombaton indul a Dakar-rali Buenos Aires-i prológgal. Etienne Lavigne versenyigazgató nívós versenyt ígér: „Minden lesz, ami tipikus Dakar: hőség, hideg, eső, hó, homok és szél.”

A Dakar-ralin 60 ország 556 versenyzője vesz részt, ez rekord, ráadásul először indulnak olyan világhírű ralisok, mint a francia Sébastien Loeb és a finn Mikko Hirvonen.

Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában – egy etap lesz Bolíviában –, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án.