Bűncselekményeket tártak fel hat állami vállalatnál

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A kár elérheti a másfél milliárd forintot.


Többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a múlt héten az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) – írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány felügyelete alá tartozó szervek ellenőrzésével foglalkozó szervezet több hónapos kutatás után hat erdészetnél közel 1,5 milliárdos kárt – felesleges kiadást és a rossz gazdálkodás miatt elmaradt bevételt – tárt fel.

A Kehi tavaly már készített egy gyorsjelentést az erdészetek 2010 és 2013 közötti működéséről. A Népszabadság megszerezte a feljegyzést, amelyből kiderült, hogy az erdészetek a feladataik egy jelentős részét kiszervezték, a vállalkozókat versenyeztetés nélkül bízták meg, az árakat pedig nem a ­piaci viszonyok határozták meg. Négy éve a Zalaerdő például 406 milliós prémiumot fizetett ki egy vállalkozónak csak azért, mert időre elvégezte a munkát, holott ez szerződésbe foglalt kötelessége volt.

A Kehi megállapította azt is, hogy az erdészetek által drágán megvásárolt gépeket kiadták bérbe, de az egyik cég például bérleti díj nélkül fuvarozhatott az állami vállalat autójával. A hivatal szerint a rossz és figyelmetlen gazdálkodás miatt a vizsgált hat vállalat minimális eredményt ért el. 2010 és 2014 között a 202 milliárd forintos bevételből mindössze 7,7 milliárdos profitot értek el, amiből még adóztak is a cégek. Mindezt úgy, hogy közben több milliárd forint uniós és állami támogatásban részesültek.

Idén a Népszabadság kikérte az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól a vezetők fizetési adatait. Kiderült, hogy hét állami erdőtársaság vezetője kétszer annyit keres, mint Orbán Viktor, a cégvezérek többségénél átlépik a miniszterelnök által 2010-ben meghatározott 2 milliós fizetési plafont. A Kehi által ősszel ellenőrzött hat erdészet közül ötnek a vezetője a legmagasabb fizetési kategóriába tartozik az állami szektoron belül.

A visszaélések feltárása után Lázár János elrendelte a 22 erdőgazdaság átvilágítását, a Kehi pedig folytatta a Bakonyerdő Zrt.-nél, az Egererdő Zrt.-nél, a Mecsekerdő Zrt.-nél, a ­SEFAG Zrt.-nél, a VERGA Zrt.-nél és a Zalaerdő Zrt.-nél végzett vizsgálatot, kiterjesztve a 2014-es évre, sőt, a tavalyi és az idei évre vonatkozóan is tett megállapításokat. A lap szerint mostanra elkészült a hat gazdaság átvilágításáról szóló részletes vizsgálat, és a feljelentésről már tájékoztatták a kormány több tagját is.