Bűncselekmény lesz az illegális határátlépés

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Btk-t ősszel módosíthatja a Parlament. Lázár János arról is beszélt, a kormány komolyan veszi a „legjelentősebb terrorszervezet” balkáni fenyegetettségéről szóló titkosszolgálati jelentéseket.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, ősszel módosítják a Büntető törvénykönyvet, hogy az illegális határátlépés ne szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősüljön. Ezzel szerinte nem sértenek nemzetközi egyezményt.


Lázár János azt mondta, az illegális határátlépés korábban is bűncselekmény volt, amikor kevesebb ilyen eset volt, szabálysértéssé minősítették. Most viszont sokan jönnek, így újra szigorít a kormány. A büntetési tételekről, esetleges pénzbírságról még nem tudott nyilatkozni. Arról is csak kedden számol be az Igazságügyi miniszter a kormánynak, hogy ezt a terhelést bírják-e majd a börtönök.

Szerinte ez az embercsempészeknek lesz inkább visszatartó erő, emiatt ők nehezebben, drágábban, kockázatosabban hozhatják a bevándorlókat az országba. A kormány azt várja, majd másfele mennek.


A miniszter a Kormányinfón beszélt arról is, komolyan veszik azokat a titkosszolgálati jelentéseket, amelyek a terrorizmus balkáni megjelenésével számolnak, a legjelentősebb terrorszervezet balkáni fenyegetettségéről szólókat. Bár Lázár János nem mondta ki, de minden bizonnyal az Iszlám Állam nevű terrorszervezetről beszélt. Az Iszlám Állam feltételezett tagjai olyan videofelvételt jelentettek meg, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet első számú célpontjaként jelölték meg. Erről szerdán számolt be a szerb média.


Nemsokára kiderül, milyen lesz a kerítés

A jövő keddi kormányülésen a terrorizmussal is foglalkoznak, valamint ott döntenek arról, milyen kerítés épüljön a határra - mondta Lázár János. Négyféle verziót tesztelnek.


Azt választják, ami garanciát ad arra, hogy nem próbálják meg az odajutást és a felmászást a kerítésre.

Eddig 81 ezer illegális bevándorló érkezett az országba, ha a kormány nem tenne semmit, a szám elérhetné a 150-200 ezret is - mondta a miniszter. Szerinte a bevándorlók több helyen - például a fővárosban - a menekültstátuszukkal visszaélve jelennek meg. A civil jogvédő szervezetek véleményével szemben a kormány úgy látja, a menekültek biztonságos országból érkeznek meg Magyarországra - annak tartják ugyanis például Szerbiát és Görögországot is.

A kormány szerint Szerbia területén szervezett embercsempész akciókról van szó, a határzár az ország megvédésére alkalmas. A kormány azt reméli, a kerítés az embercsempészek útvonalára gyakorol majd hatást.


Nem kizárható, hogy Szerbiában a rendőrök is segítik az embercsempészeket.

Az Index azt írta, bezárják a településeken lévő menekülttáborokat, és azok helyett sátortáborokat építenek külterületen. Erre Lázár János azt mondta, valóban lesznek sátortáborok, például Nagyfán, hogy az embereket ne zavarják az illegális bevándorlók. A sátorépítést az indokolja, hogy „aki bent van, az emberhez métó körülmények között legyen.”

A kormány egyébként azzal számol, ha felépül a kerítés, nem jönnek be annyian, tehát hosszútávon nem is kell ennyi kapacitás a menekülttáborokban.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, semmi nem tiltja, hogy a menekülteket sátorokban, lakóövezeten kívül helyezzék el.

Az MSZP-nek is volt pár javaslata szerdán menekült ügyben, például hogy utazhassanak ingyen. Lázár Jánosnál rákérdeztek erre is, azt mondta, „MSZP-s hülyeségeket nem kommentál.”