Bulgária válságövezet lett a kormányfő szerint

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A törökországi helyzet és a migráció aggasztja Boriszovot.


"Semmi jóra nem lehet számítani. Déli szomszédunk gazdasági válságba süllyed, és aligha tudja majd ellátni a területén élő nagyjából 3 millió menekültet" - mondta Bojko Boriszov. A bolgár miniszterelnök szerint a határ török oldalán már most észrevehető egy jelentős migrációs mozgás. "A határellenőrzést tovább erősítettük, és készen állunk sűrűbbé tenni járőrözésünket a görög határon is."

Boriszov szerint az EU-török menekültügyi egyezmény csak papíron létezik, nem tesznek lépéseket a migrációs hullám feltartóztatására. Ezért augusztus 24-én találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd román kollégájával, Dacian Ciolos miniszterelnökkel együtt Berlinbe utaznak, ahol tanácskozni fognak Angela Merkel német kancellárral.

A bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Krím orosz annexiója után orosz harci repülőgépek gyakran közelítik meg a bolgár légteret a Fekete-tenger felett. Szerinte Bulgária a világ egyik válságövezete.


160 kilométer kerítés

A bolgár-török határon naponta 150-200, Nyugat-Európa felé tartó migránst tartóztatnak fel. A határt - amely egyben az EU külső határa is - 2014 óta a kritikus szakaszokon 160 kilométer hosszan drótkerítéssel védik.

A török puccskísérletet megelőzően valamelyest csökkent a Bulgáriára irányuló migrációs nyomás. Az idei év első hat hónapjában 14 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, míg tavaly ugyanebben az időszakban 21 ezret.