Bulgária is kész bevetni hadseregét a határon

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Első olvasatban megszavazta a bolgár parlament azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrség mellett a hadsereget is bevethessék a határ védelmére az illegális bevándorlás megfékezése céljából. Korábban Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Macedónia is hasonló döntést hozott.


A jogszabályt a jelen lévő mind a 156 képviselő jóváhagyta a 240 tagú parlamentben. A törvényről második olvasatban jövő héten szavaznak, utána a hadsereg a rendőrséggel együtt járőrözhet a határon, míg korábban hatásköre csak a logisztikai segítségnyújtásra terjedt ki. Bulgária eddig több mint ezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.


Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére (amely nem része a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek), az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítik a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet Nyugat-Európába. És tartanak attól is, hogy ahogy melegszik az idő, úgy fog nőni az országra nehezedő migrációs nyomás.Hatékonyabbá teszik az adminisztrációt a Balkánon

További szigorításokat vezetnek be csütörtöktől a migránsok ellenőrzésére a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok; a menekülteket közös erőkkel a macedón–görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat – ebben állapodtak meg Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban.

Vlado Dominic, a horvát rendőrség vezetője a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög–macedón határra, hogy segítség macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.

A macedóniai Gyevgyelijából a szerbiai Presevóba, majd tovább Sidre, ahonnan Horvátország területén vonattal a szlovéniai Dobovára, majd onnan a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentiljbe szállítják a Közel-Keletről érkező bevándorlókat.

„A cél az, hogy a menekülteket minél zökkenőmentesebben juttassuk el Görögországból Ausztriába, és elkerüljük a visszatoloncolásokat” – mondta Dominic.

A rendőrségi vezetők közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyet eljuttatnak országaik belügyminisztereinek és kormányfőinek, továbbá az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is.

Dominic kiemelte: a szigorításokról értesítik Albániát és Bulgáriát, hogy fel tudjanak készülni a migrációs útvonal esetleges megváltozására. A zágrábi tanácskozáson abban is megegyeztek, hogy rendőri segítséget küldenek Macedóniába a zöldhatárok védelmére.

Újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek, Dominic azt válaszolta: a török és a görög gyűjtőközpontokban maradnak. „Csak a háborús területekről érkező menekülteket engedjük tovább.”