Buldózeres emlékezetpolitika – az Iszlám Állam előtt is csinálták

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

  • Csütörtökön buldózerrel kezdte el lerombolni Nimrúd asszír romjait az Iszlám Állam.
  • Ma arról érkezett jelentés, hogy a dzsihadisták a közeli Hatra maradványait dúlták fel, de korábban sok más történelmi emlék is áldozatul esett pusztításuknak.
  • Csak azért nem írtuk bele a címbe, hogy sokkoló, mert ez magától értetődőnek tűnik.
  • A fotók közül hiányoznak Rakka asszír oroszlánszobrai, Karbala szentélyei, Egyiptom szúfi kegyhelyei vagy épp Tikrit mecsetjei. Nem azért, mert ezek még állnak.


Az iraki Szamarrában található Arany Mecset, a síita iszlám egyik legszentebb helye, 2006-ban és 2007-ben intéztek ellene robbantásos támadást. Aranydómját és minaretjeit 2009-re építették újjá.


Rövidebb azt megírni, hogy mit nem romboltak le a polgárháború alatt a szíriai Aleppóban. Sérült a könyvtár, a világörökség részét képező fellegvár, a 17. századi óváros.


Öt hónap alatt fosztották ki Apamea római és bizánci leleteket tartalmazó lelőhelyeit a szíriai polgárháború alatt.


A bagdadi Iraki Nemzeti Múzeumot 2003-ban, a város eleste után kifosztották: a negyven legértékesebb műkincset elvitték, ebből csak tizenhármat sikerült visszaszerezni a múzeum újranyitására.


Nem lehet minden pusztítást az Iszlám Államra kenni, a Bámiján-völgy hatalmas Buddha szobrait az afganisztáni tálibok robbantották fel 2001 márciusában.


A Krak des Chevaliers nevű, 11. századból származó keresztes erődöt nem sikerült szétlőni, de még nem mérték fel, hogy pontosan mennyire rongálták meg a szíriai polgárháborúban.


A szíriai Dura-Európosz alig feltárt római romvárosát csak kifosztották, a romok tulajdonképpen megúszták. Ez szerencsének számít a Közel-Keleten.


Dániel próféta sírja az iraki Kirkukban talán még áll. A várost már az első világháborúban is feldúlták, az iraki háborút is megsínylette, és az Iszlám Állam és a kurdok harcai is itt zajlottak. Csak 2007-ben tíznél is több ősi sírt dúltak fel.


Csákánnyal és vésőkkel verték szét Maliban a timbuktui Djinguereber mecset két sírját, mert azokat az Ansar Dine iszlamista szervezet haramnak, az iszlámmal ellentétesnek nyilvánította. Féltucat másik mauzóleumot is megsemmisítettek hasonló okból.


A kabuli Afgán Nemzeti Múzeum százezer kiállítási tárgyának hetven százalékát hordták el fosztogatók a kilencvenes évek elejének polgárháborúja alatt. Nyolcezer került meg.


az iszlám állam rombolásai, elpusztított műemlékek, Irak, moszul, Shia mecset

A Jónás sírját tartalmazó mecsetet az iraki Moszulban robbantották fel. A fotó a robbantást bemutató videóból származik.


az iszlám állam rombolásai, elpusztított műemlékek

Az iraki Tal Afarban állt a Shia (síita) Jawad Hussiniya mecset, amíg dzsihadisták fel nem robbantották. Az első, 2008-as támadást még átvészelte az épület, 2014-ben azonban a földdel tették egyenlővé.


az iszlám állam rombolásai, elpusztított műemlékek, Horvátország, Mostar, öreg híd

A mostari Öreg híd a város tizenhárom mecsetével együtt a délszláv háborúban pusztult el. Nem kell közel-keleti háború ahhoz, hogy muszlim emlékek tűnjenek el. A híd azóta magyar részvétellel újjáépült.