Bükki figyelmeztetés: Ne próbáljon szelfizni, ha medvével találkozik

Forrás: Wikimedia.org

-

Heves és Nógrád északi szélén most már folyamatosan jelen vannak a barna medvék, a Bükki Nemzeti Park ezért tájékoztató plakátokat helyezett ki azokon a településeken, ahol van némi esély a találkozásra.


A medvék Szlovákiából érkeztek és érkeznek, nem sokan, de egyre gyakrabban. Az akár 300 kilós barna medve az embert nem tekinti zsákmánynak, és a személyes találkozás valószínűsége is csekély, de érdemes elővigyázatosnak lenni, ajánlják a szakemberek.


Az állatok általában éjszaka és hajnalban táplálkoznak, és bár medvetámadásra még nem volt példa, a Bükki Nemzeti Park szakemberei azt javasolják, hogy napnyugtától napkeltéig, vagyis éjjel senki ne menjen az erdőkbe Heves és Nógrád megye északi területein.

Mivel a medvék minden napszakban aktívak lehetnek, a nemzeti park erdészei azt ajánlják, mindenki használja a turistautakat, és lehetőleg – ez erdőben szokatlan – csapjon zajt:


Ne járjunk nesztelenül, társaságban beszélgessünk, egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót!

– áll a tájékoztatóban.


A Bükki Nemzeti park plakátja


Ha mégis összefut egy medvével, ne próbálja elzavarni, ne nézzen a szemébe, ne fordítson hátat neki, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, és ne próbáljon elfutni, mert a medve gyorsabb.

Ezen kívül semmilyen korú medvével ne barátkozzon, ne etesse, és


„ne próbáljuk közelről lefényképezni (pl. szelfizni)!”


A medvék szeretik megkaparintani a kirándulók, sátorozók maradék élelmét, emiatt lakott településre is bemerészkednek, ezért az ennivalót és a hulladékot érdemes elzárni előlük.


Ezek nem Magyarországon látott medvék


A barna medve

2 méter hosszúságú, 100-340 kilogrammos, fokozottan védett állat. Mindenevő, táplálékának nagyobb része növényi eredetű (erdei gyümölcsök, termések, fűfélék, gyökerek, gombák), de gyakran fogyaszt rovarokat is. Kis- és nagyobb termetű emlősöket is elejt és megeszi a dögöt is.

Többnyire magányosan járja az erdőket, és naponta akár több tíz kilométeres távolságot is megtesz. Az általa használt területhez ragaszkodik, amelynek nagysága néhány ezer hektártól akár több száz négyzetkilométerig is terjedhet.

A medvék párzási időszaka május-június hónapra esik. Hét-nyolc hónap vemhesség után a tél közepén szüli meg fejletlen utódait. Súlyuk mindössze 350–500 gramm. A bocsok négy hónapig szopnak, és két évig maradnak az anyjukkal. Az ivarérettségüket a harmadik életévükben érik el, de ezt a kort csak a bocsok fele éri el. Egy medve 30–35 évet él, egy nőstény 6–10 almot vet élete során.