Bukhatja a párttámogatást Gyurcsány pártja

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

A Fidesz országgyűlési frakciója kezdeményezi a Demokratikus Koalíciónak (DK) nyújtott költségvetési támogatások, a központi párttámogatás felfüggesztését – értesült a Napi Gazdaság. A Fidesz-frakcióban ugyanis bújtatott párttámogatásként értékelik a Gyurcsány-cég, az Altus Zrt. uniós megbízását.


Orbán Viktor már a múlt heti strasbourgi meghallgatás után azt mondta, hogy „üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja” – idézi őt a lap.


Az Európai Bizottságtól 1,5 milliárd forintnyi összeget nyert el az Altus Zrt. arra a célra, hogy az uniós fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja Magyarországon. Ez pedig azt jelenti, hogy napi hárommillió forint díjazásért ellenőrizheti Gyurcsány Ferenc cége a magyar operatív programok végrehajtását.


A PestiSrácok.hu Deutsch Tamástól megtudta, hogy június elején tűzheti napirendre az Altus Zrt. milliárdos uniós megbízását az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága. Az Európai Parlament néppárti–fideszes képviselője kiemelte: jó esély mutatkozik arra, hogy a költségvetési bizottság komolyan megvizsgálja Gyurcsányék gyanús, botrányos és összeférhetetlen szerződését. Az unióban volt már példa arra, hogy az Európai Parlament a testület javaslata alapján szerződést bontott egy korábban kiválasztott céggel – fogalmazott Deutsch.


A Napi Gazdaság ismerteti: Gyurcsány Ferenc 2010 januárja és 2014 decembere között több mint 512 millió forintot vett fel osztalékként az Altus Zrt.-től, amelynek – a vagyonnyilatkozata alapján – 100 százalékban a tulajdonosa. Az egykori kormányfő 2010-ben – képviselői juttatásai mellett – több mint bruttó 107 millió forintot vett fel osztalékként. 2011-ben 69 575 353 forint, 2012-ben 88 067 504 forint, 2013-ban 78 976 000 forint, 2014-ben pedig 168 635 299 forint osztalékot tudhatott magáénak.

A Demokratikus Koalíció (DK) május elején közzétette a párt 2014-es pénzügyi mérlegét. A dokumentumból kiderül az is, hogy a párt költségeihez Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal járult hozzá. Ez feltehetően az Altus Zrt. osztalékából származik. Vagyonbevallása szerint ugyanis a volt szocialista kormányfő más forrásból nem tett szert ekkora jövedelemre, csak az Altusból. Tavaly egyébként a párt 169,5 millió forintot kapott a magyar államtól. Tagdíjakból 26,4 millió forint, magánszemélyektől érkezett adományokból pedig 39,4 millió forint folyt be a DK kasszájába.