Budapestre jön a Harlem Globetrotters

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Június 2-án a Papp László Sportarénában lép pályára a Harlem Globetrotters kosárcsapata. A látványos, trükkös játékáról világhírűvé vált csapat a megalakulásának kilencvenedik évfordulóját ünnepli világ körüli turnéval.


Az eredetileg komoly csapatnak indult New York-i társulat a legenda szerint a 30-as évek elején, az ellenfelükre mért megsemmisítő, 112-5-ös vereség során kezdett bohóckodni, amelynek eredményeképp az idők folyamán – megkérdőjelezhetetlen játéktudásuk mellett – védjegyükké vált a komédia és a nézőket is aktívan bevonó show.

A Harlem Globetrotters az 1950-es évektől végleg a szórakoztatóiparra váltott a hagyományos sportról, gyakorlatilag a világ minden pontján fellépett már. A hivatásos játékosokból álló, feltűnően egyedi játékot játszó Harlem Globetrotters népszerűsége töretlen. Műsoruk ötvözi a cirkusz, a színház és a komédia eszközeit a sporttal. Fennállásuk óta a világ 118 országában több mint húszezerszer tartottak bemutatókat.

A Harlem Globetrotters csillaga ott virít a Hollywood Boulevardon, és tiszteletbeli tagjaik között található Bob Hope, Kareem Abdul-Jabbar, Whoopi Goldberg, Nelson Mandela és II. János Pál Pápa is.

Az együttes először 1988-ban játszott Magyarországon, legutóbb pedig 2011-ben tartott bemutatót.