Budapestre indult az illegális cigarettával a lengyel kamion

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

A szállítmány értéke legalább félmilliárd forint. Az Europolt is bevonták a nyomozásba.


Több mint félmilliárd forint értékű illegális cigarettaszállítmánnyal tartóztattak fel egy lengyel kamiont a pénzügyi nyomozók az M3-as autópályán. A sztráda kálmánházi parkolójában veszteglő teherautót akkor állították meg, amikor a hivatalos szállítmányozási okmányon szereplő román cím helyett elindult vissza, Budapest irányába – mondta Simon Béla, a NAV észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

A kamion több mint hatszázezer doboz cigarettát vitt volna a lengyelországi Gdanskból Romániába, azonban a nemzetközi rendszerben a macedón vámszerv rögzítette megérkezettként. Az Europol bevonásával, több tagország bűnügyi együttműködésével sikerült leleplezni az adózatlan szállítmányt, amelyért a feketepiacon félmilliárd forintnál is többet adtak volna. A magyar pénzügyi nyomozók a szállítmánnyal együtt a tízmillió forint értékű kamiont is lefoglalták.

Egy nyíregyházi férfit is őrizetbe vettek, a két lengyel sofőrt pedig előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Mindhármójukat uniós tagállamokon átnyúló bűnszervezet tagjaként, jelentős hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják.