Budapesti olimpia: A MOB összefogást, az ellenzék népszavazást sürget

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A budapesti olimpia volt a fő téma a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.


A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt szerint felbomlott az egység, és - mint fogalmazott - most az a kérdés, hogy "fel tudunk-e állni a sérülés után". A pályázat vezetője, Fürjes Balázs összefogást sürgetett, szerinte egység nélkül nincs esély arra, hogy Budapest elnyerhesse a 2024-es játékok rendezési jogát.


Az ellenzéki pártok a népszavazás kiírását, valamint az olimpiára szánt összeg ésszerű felhasználását javasolták az ülés előtt tartott sajtótájékoztatókon. A Demokratikus Koalíció budapesti képviselője, Gy. Németh Erzsébet szerint Budapest alkalmatlan egy olimpia megrendezésére, az arra szánt pénzt a párt az egészségügyre és az oktatásra, valamint a gyermekszegénység felszámolására fordítaná. Hozzátette: a közgyűlésnek minél hamarabb ki kellene írnia a népszavazást a kérdésben. Hasonlóan vélekedik az LMP is, Csárdi Antal képviselő úgy fogalmazott, a Fidesznek szakítania kell azzal a gyakorlattal, hogy az emberek feje fölött kormányoz és nem veszi figyelembe a budapestiek véleményét.

A Párbeszéd szerint a testület akkor járna el helyesen, ha azonnal kiírná a népszavazást a budapesti olimpiai pályázatról és nem várná meg a kérdésben gyűjtött aláírások összeszámolását. Az MSZP is gyors referendumot szeretne, Horváth Csaba a szocialisták véleményét ismertetve azt mondta, ha felgyorsítanák a szavazatok ellenőrzését, akkor már áprilisban vagy májusban meg is tarthatnák a népszavazást a budapesti olimpiai jelentkezésről. A Jobbik szerint egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát terheli a felelősség, amiért Budapest elvesztette az esélyét a 2024-es olimpia megrendezésére. A párt budapesti képviselője, Tokody Marcell emlékeztetett rá, hogy egyedül a Jobbik javasolt népszavazást a kérdésben a kezdetektől, vagyis 2015 óta.