Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-pilóták szerdai sztrájkja

-

A pilóták korai nyugdíjazása és a költségcsökkentések miatt áll a bál.


Nagyjából ezer Lufthansa-járatot, köztük több budapestit is törölnek a Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet demonstrációja miatt szerdán, a munkabeszüntetés rövid, közép- és hosszú távú járatokat is érint – közölte a légitársaság kedd este a honlapján.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport járatinformációi szerint szerdán nem indul el a Lufthansa reggeli, délelőtti és kora délutáni frankfurti, valamint a reggeli, a kora és a késő délutáni müncheni járata sem.

A járattörlés a szerdára tervezett háromezer járat egyharmadát és mindegy 140 ezer utasát érinti, de a légitársasági csoporthoz tartozó többi cég (Swiss, Austrian, Germanwings, Brussels Airlines) járatai menetrend szerint közlekednek. Azok az utasok, akiknek nem száll fel a gépük, átfoglalhatják a jegyüket vagy lemondhatják az utazásukat, a német belföldi járatok utasainak jegyeit pedig elfogadja a német vasúttársaság.

A Lufthansa kedden bíróságon próbálta elérni, hogy szerdára a szakszervezet ne jelenthessen be munkabeszüntetést, de a frankfurti bírák ezt elutasították. A VC kedden azzal fenyegetett, hogy ha nem közelednek az álláspontok a pilóták korai nyugdíjazásának, valamint a költségcsökkentési lépések ügyében, akkor további sztrájkbejelentések várhatóak.