Budapesti járatokat is érint a francia légi irányítók sztrájkja

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Kimaradnak járatok, késnek a gépek a francia légi irányítók - eredetileg 48 órára meghirdetett - sztrájkja miatt.


Több budapesti járatot is érint a francia légi irányítók sztrájkja. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán azt mondta, vasárnap óta volt kimaradt járat, és késések is előfordultak. Hozzátette: a légitársaságok, ha lehet, igyekeznek elkerülni a francia légteret. A baj szerinte az, hogy a légi irányítók folytatják sztrájkjukat, így kedden sem lesz "könnyebb az élet". Hardy Mihály az utazóknak azt ajánlotta, hogy indulás előtt mindképpen tájékozódjanak a légitársaságoknál.

A vasárnap kezdődött - eredetileg 48 órásnak meghirdetett - sztrájkot a légi irányítók harmadik legnagyobb érdekképviselete, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen. Az ország légi közlekedési hatósága (DGAC) vasárnap felszólította a légitársaságokat, hogy óvatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.

Vasárnap a párizsi repülőterek forgalmát drámaian korlátozta az aznap kezdődött sztrájk. Az Orly repülőtéren a járatok csaknem fele kimaradt, a Charles de Gaulle-reptér által kezelt járatoknak pedig mintegy negyven százaléka szenvedett késedelmet a légi kikötő üzemeltetője szerint. Franciaország más repülőterein, így Bordeaux-ban, Lyonban és Marseille-ben is késésekkel kellett számolni.