Budapesten vezet az ellenzék

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A fővárosiak jobban örülnének egy baloldali, liberális kormánynak, mintha a Fidesz kormányozna tovább 2018 után.


A megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíciónak örülne a következő választás után. A Fidesz további kormányzását 27 százalék támogatná, a Jobbik kormányzásának pedig csak a budapestiek 11 százaléka örülne – olvasható a Republikon Intézet felmérésében. A baloldali, liberális ellenzék előnyét ezen oldal kisebb pártjainak ereje okozza. Mert míg az MSZP az országos támogatottságának megfelelően teljesít a fővárosban, addig a baloldali, liberális ellenzék kisebb pártjai – DK, LMP, Momentum, MKKP – országos erejük felett teljesítenek.

A teljes népesség körében a Fidesz 21, az MSZP 10, a Jobbik 7, a DK és a Momentum 5-5, az LMP 4, az MKKP 3, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon áll. A pártválasztók körében a Fidesz 36, az MSZP 17, a Jobbik 12, a DK és a Momentum 9-9, az LMP 6, az MKKP 5, az Együtt és a Párbeszéd 2-2, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

A Republikon Intézet korcsoport, iskolázottság, valamint a szerint is vizsgálta a kérdést, hogy a megkérdezett milyen típusú házban él. A baloldali, liberális választók korcsoport szerinti megoszlása a fővárosban teljesen kiegyenlített. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a fővárosban az országosnál jóval nagyobb súlya van a fiatalosabb LMP-nek vagy a Momentumnak. A Momentum budapesti támogatóinak például 56 százaléka a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozik.

A Fidesz csak a családi-, illetve sorházban élők között tud népszerűbb lenni a baloldali ellenzéknél, a panelházban, hagyományos bérházban, illetve társasházban élők legnagyobb része baloldali, liberális kormánykoalíciót szeretne 2018 után. Ugyan a Jobbik összességében nem tudott megerősödni a fővárosban, a panelházakban élőket úgy tűnik, nagyobb sikerrel tudja megszólítani, hiszen körükben az átlagosnál jóval magasabb, 15 százalék azoknak az aránya, akik a Jobbik kormányzásának örülnének a legjobban.

A Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken.

A kutatásból kiderül, hogy a budapestiek – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – a főváros előtt álló egyik legnagyobb feladatnak az M3-as metró mielőbbi felújítását tartják – írja a Republikon Intézet.

A kormányzat beruházási elképzeléseivel még a Fidesz szavazói sem értenek egyet. Hiába tartja fontosnak a kormányzat a sportberuházásokat, a budapestiek döntő többsége, 78 százalék szerint nem érdemes a budapesti forrásokat az új Puskás Ferenc Stadionra költeni, még a Fidesz szavazói közül is többen utasítják el az elképzelést, mint ahányan támogatják azt.

A telefonos felmérést június végén, július elején végezték, 800 fős budapesti mintán.