Budapesten tart előadást Arjun Appadurai, a globalizáció antropológusa

-

Április 14-én, csütörtökön kora este előadást tart a budapesti Corvinus Egyetemen napjaink egyik legnagyobb tekintélyű kultúrantropológusa, Arjun Appadurai. Meglepődnénk, ha a migrációs válság, illetve a geo- és nemzetpolitika nem kerülne szóba. Appadurai professzor a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány meghívására jön Magyarországra.


Az indiai születésű, ám több évtizede Amerikában élő Arjun Appadurai olyan fogalmakat értelmez újra kultúrantropológiai szempontok alapján, mint a modernitás, a fogyasztás vagy éppen a globalizáció. Bombay-ban született 1949-ben, majd a Chicagói Egyetemen doktorált 1976-ban, ahol aztán antropológiát tanított, illetve a dél-ázsiai nyelvek és civilizációk dékánja lett. Később, egy rövid ideig a Yale-en és a New School Universityn dolgozott, az elmúlt 10 évben pedig a New York Egyetem Média, Kultúra és Kommunikáció intézetében professzor. 1997 óta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Legismertebb tanulmánya a Disjuncture and Difference in the Global Cultural Economy címet viseli, ebben – többek között – szembeáll a globalizációt kulturális imperializmusként definiáló elméletekkel, azonban rámutat, hogy a helyi vezetők a homogenizációtól való félelmet könnyen használhatják figyelemelterelésre. Legutóbbi könyve 2013-ban jelent meg, a The Future as a Cultural Fact: Essays on the Global Condition című munka tíz év tudományos kutatását öleli fel, amely során a globalizációs folyamatok eredetét elemzi, az erőszakról, nacionalizmusról, területről és anyagiasságról írt esszéi révén.

Appadurai civil pályafutása is jelentős, dolgozott az UNESCO-val, a Világbankkal, illetve számos civil alapítvánnyal. Feleségével közösen is alapított egy civil szervezetet, az Indiában működő PUKAR-t (Partners for Urban Knowledge Action and Research).

Arjun Appadurai április 14-én, csütörtökön tart angol nyelvű előadást a Corvinus Egyetemen, a főépület II-es előadójában. Az előadás 17:20-kor kezdődik és este 7-ig tart.