Budapesten ad koncertet Ennio Morricone

-

Január 17-én a Budapest Sportarénában lép fel Ennio Morricone. Az olasz filmzeneszerző karmesteri pályájának 60. évfordulóját ünnepli, ennek apropóján készül világ körüli turnéval jövő év elején. A komponista a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarral koncertezik majd, játszanak klasszikus darabokat, filmzeneslágereket, de lesznek meglepetésdarabok is – írják a szervezők.


A 60 év zene – világturné 2016. január 15-én Prágában indul. Prága az otthona Morricone szeretett együttesének, a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak, amely előző nemzetközi turnéja során is kísérte a mestert; főbb nemzetközi mozifilmjeihez is velük készített lemezfelvételt. Csakúgy, mint a korábbi turnék során, a programban jövőre is több mint 200 zenész és énekes szerepel majd a színpadon.

A magyarországi koncertje január 17-én (vasárnap) este nyolc órakor lesz.Mindenki megnyugtatására: hallani fogjuk a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjét

A turnéval kapcsolatban Morricone a következőket mondta: „Hatalmas élmény, hogy műveimet fiatalok és idősebbek, a legkülönbözőbb anyagi és kulturális háttérrel rendelkező rétegek egyaránt örömmel meghallgatják. Munkásságom hatvan éve során több mint 600 művet komponáltam, ebből jó néhány vált generációkon átívelő, ismert slágerré. Jövőre egy teljesen új programmal lépünk fel. Tervezek például egy szvitet, melynek elemeit 7 különböző mozifilmhez szereztem, és ezek mindegyike Oscart nyert. De természetesen játszunk klasszikus darabokat a nagyszerű Sergio Leone-féle westernekből is.”Ennio Morricone több mint 500 zeneművet komponált kifejezetten mozi- és tévéfilmek aláfestéséhez, emellett pedig több mint 100 klasszikus zeneművet jegyez. Többek között ő szerezte a Volt egyszer egy vadnyugat, Egy maréknyi dollárért, A Profi, Aki legyőzte Al Caponét, Volt egyszer egy Amerika, A misszió, Cinema Paradiso, A Jó, a Rossz és a Csúf című filmek zenéjét. Ez utóbbi a második helyet foglalja a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján.

A komponista kora ellenére (86 éves) még mindig nagyon aktív: Morriconéról legutóbb Quentin Tarantino következő filmje kapcsán írtunk, Morricone szerzi majd a The Hateful 8 eredeti filmzenéjét. Nem olyan rég pedig a zeneszerző misét írt Ferenc pápa tiszteletére.