Budapest: sűrű nap a városházán

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A fővárosi önkormányzat ez évi összevont költségvetéséről is dönthet Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, amelyen a képviselők várhatóan megvitatják a 2024-es budapesti olimpiai pályázat körül kialakult helyzetet is.


A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 256 milliárd 290 millió 892 ezer forintban, kiadásait 381 milliárd 457 millió 690 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 125 milliárd 166 millió 798 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának - 17 milliárd 786 millió 763 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 56 milliárd 495 millió 782 ezer forintból, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből - 50 milliárd 884 millió 253 ezer forint - finanszíroznák.

A képviselők várhatóan tárgyalnak majd a 2024-es olimpiai pályázat ügyében is. Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere múlt pénteki megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. A Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében múlt pénteken. Az aláírásgyűjtésben az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén dönthet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentését vizsgáló munkacsoport létrehozásáról, és arról a XII. kerületi kezdeményezésről, hogy Lev Tolsztoj orosz író nevét vegye fel a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér. A testület az ülés zárt részében "koncepcionális" döntést hozhat a Rác fürdő projektjének a fővárosi önkormányzat részéről történő lezárására.