Budapest hivatalosan is visszalépett a 2024-es olimpiától

Fotó: Faludi Imre / Faludi Imre

-

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy a főváros visszavonja a 2024-es olimpia rendezésére benyújtott pályázatát.


Rendkívüli ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtt a 2024-es olimpia budapesti rendezési pályázatának visszavonásáról. Az erről szóló előterjesztést szokatlan módon – a javaslatokat rendszerint a városvezetés viszi a képviselő-testület elé – a közgyűlés valamennyi fideszes tagja aláírta mint a javaslat szerzője. A döntést ellenzéki és független képviselők is megszavazták – Csárdi Antal, Geiger Ferenc, Tóth József, Szabados Ákos –, így összesen 22 igent kapott a javaslat.


A visszavonást a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen teszi meg a főváros, a képviselők felhatalmazták a főpolgármestert, hogy erről tájékoztassa a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Azzal is megbízták, hogy egyeztessen a kormánnyal a kormányhatározatokban nevesített, de az olimpiától függetlenül is megvalósítható fővárosi beruházások sorsáról.

Horváth Csaba (MSZP) az előterjesztés levételét kérte, arra hivatkozva, hogy a Fővárosi Választási Iroda egy hét múlva végez a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezési íveinek ellenőrzésével, ezt követően a Fővárosi Választási Iroda elé kerül az aláírásgyűjtés eredménye. Szerinte ezt várják meg. Csárdi Antal (LMP) szintén a napirendről való levételt javasolta. A közgyűlés leszavazta kezdeményezésüket.

Horváth ideiglenes vizsgálóbizottságot hozott volna létre, amely az olimpia rendezését menedzselő Budapest 2024 Nonprofit Kft. eddigi költéseit ellenőrizte volna. Ez a kezdeményezése azonban csak 9 támogató szavazatot kapott, és elbukott.

Láng Zsolt (Fidesz) álszentnek nevezte az olimpiát ellenzők érveit. Nyilvánvaló, hogy a Momentum nem akart olimpiát, erre utalt az aláírásgyűjtő mozgalom neve, a Nolimpia. A népszavazásra feltett kérdést sem úgy fogalmazták meg, hogy az emberekre bíznák, akarnak olimpiát, vagy sem – vonta le a következtetést.

Gy. Németh Erzsébet (DK) Orbán Viktor gyáva menekülésének jeleként értékelte, hogy a kormányoldal nem akarja megtartani a népszavazást. Tarlós a képviselőnő hozzászólása utáni mosolyát ahhoz hasonlította, amit egy macska mutat, miután lenyelte a kanárit. Gy. Németh erre megjegyezte, leperegnek róla a főpolgármester sértő megjegyzései, egyébként a hasonlatok megalkotása során a figyelmébe ajánlotta, hogy ő kutyabarát.