Budapest fáinak megvédéséért demonstráltak civil szervezetek

-

A Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen tartott demonstrációt több civil szervezet a fővárosban.


A Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde-parkba, a párizsi Luxembourg-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba? – tette fel a kérdést Ráday Mihály. A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke szerint egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak, és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat.

Azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett „megalomán” építkezést – mondta Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. Szerinte a fővárosnak 3 ezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie. A Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése „életünk egyik záloga”, a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából a fák egyaránt fontosak – hangsúlyozta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A felszólalók szerint a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben. A résztvevők „Megvédjük a budapesti fákat” feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt.