Budapestet legkorábban 2019-ban alakítják át

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A főváros kerületi beosztásának módosításáról gondolkodnak, de a három koncepcióból egyiket sem dolgozták még ki részletesen.


A fővárosi fideszes polgármesterek tartanak attól, hogy Orbán Viktor alapjaiban megváltoztatja a főváros közigazgatási szerkezetét, és feszülten várják, hogy megszülessen a végleges döntés. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere Tusványoson arról beszélt, hogy szerinte rossz irányba megy az önkormányzati politika, mivel a városvezetők nem tudják, mire számítsanak. Reméli, hogy legalább egy évvel a következő országgyűlési választás előtt, 2017-ben döntés születik.

A jelek nem arra mutatnak, hogy gyorsan döntenének az átalakításokról. Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak elismerte, hogy különböző intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról. Szerinte azonban az évek óta párhuzamosan lebegtetett három koncepcióból még egyik sem jutott el a részletes kidolgozásig, így az is lehet, hogy egy negyedik lesz a befutó. Ha nem lesz meg a módosításhoz szükséges politikai erő, az sem kizárt, hogy minden marad a régiben.


Tarlós szerint Budapest súlyának, közigazgatási szerepének eldöntése a fő kérdés, és mintha még ez sem dőlt volna el véglegesen. A városrészek szerepének meghatározása ehhez képest már csak egy másodlagos probléma lehet. Tény azonban, hogy a változtatási szándék mögött a pragmatikus városvezetési szempontokon kívül közrejátszhatnak pártpolitikai, hatalomgyakorlási szempontok is – mondta a főpolgármester.

A Népszabadság úgy látja, a kerülethatárok átrajzolása hatással lehet például a baloldali fellegvárként működő XIII. kerület szavazóbázisára, illetve kordában lehetne tartani az erős fideszes polgármestereket is.

Tarlós szerint a ­bizonytalanság sokáig eltarthat. Mivel kétharmados törvény szabályozza az önkormányzatok működését, a változtatás legkorábban 2019-től működhet.