Budaörs: továbbra is várható egy folyamatos, lassú növekedés

VS.hu

Budaörs 25 év alatt egy 300 milliós hiánnyal küszködő, alvó kisvárosból, ahol az alapvető infrastruktúra és a szolgáltatások is hiányoztak, Magyarország legfejlettebb településévé vált. Ezt a KSH 30 szempont alapján állapította meg, amelyben minden benne volt, az utaktól az intézményi ellátottságon át a foglalkoztatottságig. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a városban a lakosságszám is: a rendszerváltáskor még nem érte el a 20 ezret, most pedig 30 ezerhez közelít.


Arra a kérdésre, hogy érdemes-e Budaörsre költözni a legegyszerűbben azzal válaszolhatunk, hogy szeretnek-e itt élni az emberek? Az évek óta rendszeresen végzett helyi közvélemény-kutatásaink azt mutatják, hogy a budaörsiek 97 százaléka szeret, vagy nagyon szeret itt élni.

Ennek nyilván számos oka van. Adottság az ámulatba ejtően szép természeti környezet: a város közepén emelkedik a Kőhegy, és még számos domb és hegy öleli körül Budaörsöt.

Adottság Budapest közelsége is, de az már nem - és erre sokat áldoz rá a város -, hogy 5-10 percenként közlekednek az alacsony padlós, légkondicionált buszok, és 6-700 méterenként van egy megállójuk. Ezekkel csúcsidő kívül 15 perc alatt Budapest szívében lehet lenni. A városon belül ingyenesen szállítják a kis helyi körjáratok az utasokat.

Igaz, hogy az autópálya használat most évi 5000 forinttal drágább lett, de a csúcsidőket leszámítva percek alatt el lehet érni a Bah-csomóponttól Budaörs központjába.

Javított a helyzeten, hogy Kelenföldig kijön a négyes metró. Folyamatosan harcolunk a virágpiaci metróállomásért, és a városkörnyéki vasúti kapcsolatok sűrítéséért. Az elmúlt hetekben vezettünk be egy parkolási rendszert, amelyet folyamatosan terjesztünk ki annak érdekében, hogy a környékbeli települések lakói ne használják P+R parkolóként a főutcánkat.

A város népszerűségét jelzik egyébként, a meglehetősen magas ingatlanárak is, hiszen sokan szeretnének ide költözni, az élénk kereslet pedig felveri az árakat.

A város fejlődése az erős helyi gazdaságból származó adóbevételeken alapul. Ez tette lehetővé, hogy az elmúlt két és fél évtizedben több száz kilométernyi út- és járda épült, vagy újult meg, játszóterek, parkok jöttek létre, és persze olyan jelentős beruházások is megvalósultak, mint az uszoda-sportcsarnok, vagy a számos díjat elnyerő új városháza, amely emblematikus épületévé vált Budaörsnek. De épült mentőállomás, idősek otthona és persze számtalan óvodai, iskolai férőhellyel gazdagodott a város, a XXI. századi igényeknek megfelelően.

Ha az eddigiek még nem lettek volna meggyőzőek, csak a budaörsi iskolarendszer kiemelkedő színvonala elegendő indok lehet arra, hogy egy, a gyermekei jövőjére gondot fordító család Budaörs mellett döntsön. Itt van például az ország legjobb vegyes tanrendű szakközépiskolája, az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, de az 1. számú Általános Iskola is az ország egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye. Magas szintű az egészségügyi ellátás: az Egészségcentrumba messze a városhatáron túlról is jönnek a betegek.

Budaörs mellett szól az alacsony munkanélküliség, sőt sokan a fővárosból ingáznak ide. Továbbra is szorosra szőtt a szociális háló, a mai napig támogatjuk az idősek gyógyüdülését, de ingyenes internettanfolyamra is járhatnak a nyugdíjasaink. Sorolhatnám még az ingyenes, színvonalas fesztiválokat, a fővárosi teátrumokkal vetekedő Latinovits Zoltán Színházat, a rengeteg sportolási lehetőséget, a műfüves focipályákat, a nagy kiterjedésű, kirándulásra és rekreációra alkalmas zöldterületeket, a rendezett épített környezetet, a modern intézményhálózatot, vagy az egyre fontosabbá váló fenntarthatóságot támogató beruházásokat, így az új napelemes rendszereket, a közvilágítás energiatakarékos cseréjét, vagy a szelektív hulladékgyűjtést.

Az önkormányzat bőkezűen támogatja a helyi civil- és sportszervezeteket. Itt még léteznek, vagy újonnan alakultak olyan helyi közösségek, amelyek élettel telivé tesznek egy várost.
A nagy bevásárlóközpontok ugyan rontanak a statisztikákon, de még így is jobb a közbiztonság, mint a legtöbb fővárosi kerületben.

Mindezeket a tényszerűség kedvéért szükséges rögzíteni, nem azért, mert még többeket szeretnénk idecsábítani. Nem célunk a lakosságszám felduzzasztása, ehelyett inkább az, hogy a jelenlegi lakosok minél komfortosabban érezzék magukat. Stratégiánk egy pezsgő kisvárosi miliő kialakítása a főváros nyugati kapujában. Ahol minden karnyújtásnyira megtalálható, amire egy családnak szüksége lehet, a közösség mégsem bomlik fel, hanem biztonságos keretet ad a városi hétköznapoknak. Ahogy azt már 2009-ben megfogalmaztuk Budaörs Integrált Városfejlesztési Stratégiájában, célunk, hogy Budaörs továbbra is hazánk legélhetőbb városai közé tartozzon, ezért a város elsődleges törekvése a lakossági szolgáltatások bővítése és minőségének javítása.

A tendenciák alapján a lakosságszámban továbbra is várható egy folyamatos, lassú növekedés annak ellenére is, hogy ennek érdekében nem tesz az önkormányzat lépéseket. Ez természetesen az infrastruktúra és a szolgáltatások folyamatos fejlesztését is igényli, ahogyan az elmúlt évtizedekben is meg kellett felelni a közel megduplázódó lakosságszámnak. Mindez természetesen átgondolt intézmény- és városfejlesztési stratégia mentén történik.

Wittinghoff Tamás, polgármester


Fejlődik vagy visszafejlődik-e az agglomeráció?


Érdemes odaköltözni
Ott kell hagyni

SZAVAZAT UTÁN