Budaörs pert nyert a rezsiháborúban, Százhalombatta inkább fizetett

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Nem nő 101 millióval a budaörsi távhőszolgáltató rezsije, mert a bíróság úgy találta, alaptalanul bírságolta meg a fogyasztóvédelem. A rezsiharcban szintén szégyenpadba ültetett két Pest megyei szolgáltató még küzd, májusban lesz a bírósági tárgyalásuk. Egy viszont nem vitatkozott, inkább fizetett – ez Százhalombattának 130 milliójába került, igaz, a fogyasztók kapták jóváírásként, vagyis extra rezsicsökkentésként.


A Budaörsi Településgazdálkodási kft. megtámadta a határozatot, a bíróság a cégnek adott igazat. A település polgármestere, Wittinghoff Tamás korábban azt mondta, egy ekkora büntetés csődbe kergetné a céget.

A számlamintákat ráadásul rendszeresen elküldték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is, amely semmilyen hibát nem jelzett.

A bíróság megállapította, hogy a cég végrehajtotta a rezsicsökkentést, és erről a törvényben előírt tájékoztatást megadta a fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Hatóság azzal érvelt, a cég számlája nem volt egyértelmű. A számlán feltüntették az áfát is, aminek megértése nem várható el minden fogyasztótól. A bíróság ezt a kifogást nem fogadta el.

A számlákat a fogyasztók nem kifogásolták.


Ketten még küzdenek

A hibásnak tartott számlaképek miatt országszerte 10 távhőszolgáltatót büntettek meg, összesen nagyjából félmilliárd forintra – mondta korábban Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. Ebből Pest megyében négy szolgáltatónál állapított meg jogsértést a fogyasztóvédelmi hatóság.

Négyből három fellebbezett, a százhalombattai cég viszont fizetett, 130 milliót. A cég a távhő- és szemétdíjat egyben számlázta ki, a rezsicsökkentést is egyben tüntette fel. Ők a fogyasztóvédelemnél fellebbeztek, de a másodfok is kimondta a bírságot. A fogyasztók viszont örültek, mert a szolgáltatóra kirótt büntetés nekik jelent plusz pénzt, mert azt jóváírásként ők kapták meg.

A Váci Távhő Kft. 55 milliós bírságot kapott, fellebbezése után már csak a feléért küzd a bíróságon. A távhőcég szerint nem valós a követelés, hiszen a rezsit csökkentették, csak nem bontották precízen a kedvezmény összegét a számlán.

A cég bírósági tárgyalása június elején lesz, ugyanúgy, ahogy a negyedik Pest megyei érintetté, a dunakeszi távhőszolgáltatóé is.