Budai Gyulának már nem pálya a politika, 2018-ban kiszáll

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre / MTI/MTVA / Földi Imre

-

Nem politikusként gazdagodott meg, ügyvédként pedig sokkal jobban keresett, ezért 2018-ban vissza is térne erre a pályára, mondta a VS.hu-nak Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos.


A ciklus végén felhagyna a politizálással, és szeretne visszatérni az ügyvédi pályára – mondta szerdán a Parlamentben Budai Gyula fideszes képviselő, korábbi elszámoltatási kormánybiztos. Budai a VS.hu videós stábjának mondta ezt, amikor arról kérdeztük: igaza lehet-e Stumpf Istvánnak abban, hogy sok fiatal fideszes politikust ma már inkább a pénz és a hatalom motivál.

Budai szerint ő egyrészt 53 éves, másrészt a politikusi pálya nem is annyira jó karrier. Ő például biztos nem gazdagodott meg. „Ügyvédként sokkal többet kerestem, ezért ’18-ban szeretnék visszamenni ügyvédnek” – mondta a képviselő.A parlamentben második ciklusát töltő politikus vagyonnyilatkozatai alapján valóban nem tartozik az igazán jómódú képviselők közé: egy fél háza és egy telke van Kiskunlacházán, autója egy 2007-es Seat, nagyjából ötmillió forint értékű megtakarítása van, hitele nyolcmillióra rúg.

Ügyvédi tevékenységét szünetelteti, az irodájából a bevallása szerint nem kapott jövedelmet. Jó anyagi körülményekre utal viszont, hogy van két oldenburgi sportlova, amelyek állítólag összesen hárommilliót érnek.

A jogász végzettségű Budai a rendszerváltás idején katonai ügyészként dolgozott, 1994-től ügyvéd. A Fideszbe 1997-ben lépett be, az első Orbán-kormány idején szakértői feladatokat látott el. 2004-től ő képviselte a Fidesszel szövetséges gazdaszervezetet, a Magoszt, amelynek egy időben igazgatója is volt. 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-ben a nagykállói körzetben szerzett parlamenti mandátumot. Először miniszterelnöki megbízottként vizsgálta az állami földek értékesítését, majd elszámoltatási kormánybiztosként a 2010 előtti kormányok korrupciógyanús ügyeit, korlátozott eredménnyel.

2012-től, Ángyán József távozása után államtitkár lett a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Ebben a minőségében egyik legemlékezetesebb intézkedése a dinnyekartell volt: a kormány nevében megszabta az áruházláncoknak, mennyiért adhatják a görögdinnyét, szándéka szerint a magyar termelők érdekében. 2014 augusztusától miniszteri biztos volt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol elvileg az Oroszország elleni szankciók miatt elvesztett piacok visszaszerzéséért felelt.