Buda legyen, vagy Pest?

Somogyi Dorottya

Egy város, két személyiség. Melyiket szeretjük jobban, és miért?


„Nem leszünk ezentúl sem budaiak, sem pestiek, hanem leszünk ezentúl budapestiek” – írta 1872-ben Ágai Adolf humorista, aki még 1848-ban, 12 évesen a legfiatalabb márciusi ifjú volt. Ekkor dőlt el, hogy város két fele, amelyet 48-ig legfeljebb pontonhidak kötöttek össze, egyesül.
És mégis: a legtöbben tősgyökeres budaiak vagy mindig pestiek voltunk, vagyunk és maradunk. És ezen belül tabániak, svábhegyiek, újbudaiak és római-partiak, és újlipótvárosiak, újpestiek, angyalföldiek meg kőbányaiak.


Budán lakni világnézet.

Márai Sándor


Rég nem igaz, hogy Budán csend van és nyugalom, Pesten pedig a rengeteg autó; rég nem igaz, hogy Budán inkább a drága kertes villák, Pesten, a belvároson kívül meg főként a panel, és rég nem igaz, hogy Buda a csupa zöld, Pest pedig a csupa szürke. A két fél város személyisége mégis más maradt. Pest a sík, Buda a dimbes-dombos, Pesten élnek sokkal többen, ahogy az 1800-as évek eleje óta mindig is, és itt könnyebb buszra vagy villamosra szállni, a metróról meg a trolikról nem is beszélve, hiszen Budán egyáltalán nem is jár trolibusz, ahogy Pesten sem fogaskerekű.


Tíz év óta Budára sem mentem át!

Seress Rezső


A tősgyökeres pestit vagy budait nehéz átköltöztetni a túloldalra, és ha mégis, visszavágyik, de miért? Bulizni Pest, megállapodni Buda? Budát vagy Pestet szeretjük-e jobban, és miért? Vélemények a Versusban.


– Maga budai, igaz? – szólít meg a körúton egy kövér prémgalléros. – Hogyhogy Pesten?

– Képzelje, átjöttem.

Karinthy Ferenc


Buda legyen, vagy Pest


Buda
Pest

SZAVAZAT UTÁN