Buda-Cash, Hungária: mehetnek a pénzért a károsultak

Fotó: MTI / Vajda János

-

Közel 4 ezer károsult juthat hozzá a pénzéhez, amely már a kifizetést teljesítő takarékokban van - közölte a Beva.


A Beva megkezdte a Buda-Cash Brókerház Zrt. és Hungária Értékpapír Zrt. azon ügyfeleinek a kártalanítását, akikre vonatkozóan adatokat kapott a felszámolótól – közölte az alap. Jelezték: a részükre járó, összesen több mint 7 milliárd forintot (Buda-Cash: 6,8 milliárd forint, Hungária: 191 millió forint) elutalták a kifizetést teljesítő takarékszövetkezeti fiókokba.

Az érintett károsultak a kártalanítás pontos összegéről és a kifizetés helyéről levélben kapnak értesítést, a kártalanítási összeg felvételéhez vagy átutalásához személyesen kell felkeresniük a kifizetőhelyet.

A Buda-Cash és a Hungária károsultaknak a Beva a hiányzó értékpapírok és pénzösszeg után befektetőnként maximálisan 20 ezer eurónak megfelelő (Buda-Cash: 6 105 400 forint, Hungária: 6 004 200 forint) kártalanítást fizet a felszámolás napján érvényes árfolyam alapján számított forintösszegben. A kártalanítás egymillió forintig 100 százalékos, az egymilliót meghaladó rész után pedig 90 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank csaknem egy éve, 2015. március 4-én vonta vissza a Buda-Cash engedélyét. A Beva a kártalanítási igényeket 2016. március 26-ig fogadja be. A Hungária Értékpapír Zrt. felszámolását április 22-én rendelte el a Fővárosi Törvényszék, a kártalanítási igényeket a Beva május 21-ig fogadja be.