Buda-Cash: a felszámoló a brókerháznak adott igazat, nem az ügyvédnek

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Az állami felszámolócég megerősítette, hogy a Buda-Cash-sel szemben csak a jövő keddig feladott igényeket veszik figyelembe.


A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása során a hitelezői igények benyújtására rendelkezésre álló 40 napos határidő 2015. április 14-én telik le, az eddig a napig postára adott hitelezői igényeket határidőn belüli igényként veszik nyilvántartásba. Ezt a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. közölte.

Előzőleg a károsultakat képviselő egyik ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a Buda-Cash honlapján tévesen szerepel az áprilisi határidő, valójában május 4-éig van lehetőség a bejelentésre.

Magyar Gábor ügyvéd azonban úgy vélte, hogy a Buda-Cash nagyot tévedett, mert az esetükben a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt kell alkalmazni. Márpedig eszerint a „hitelezők a felszámolást elrendelő bírósági végzés közzétételétől számított hatvan napon belül kötelesek követeléseiket bejelenteni".

A PSFN Kft. ezzel szemben felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy az április 14-ei határidő a hitelezői-igénybejelentés jogszabály szerinti határideje, az április 24-ei határidő pedig az ügyfélkövetelések március 4-i egyenlegének egyeztetésére nyitva álló határidő. Tehát április 14-éig csak a követelés tényét és ennek igazolását kell bejelenteni, de az adatok később pontosíthatók.

Kitértek arra is, hogy bár a cég a 1071 Budapest, Damjanich u. 11-15. címről áthelyezte székhelyét a 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. címre, és az új székhelyet a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága 2015. április 1-jén jegyezte be. Az iratok ettől az időponttól kézbesíthetők szabályszerűen erre a címre, ugyanakkor a korábbi székhelyre érkező iratok postai utánküldése a Magyar Postával kötött szerződés alapján biztosított: valamennyi, korábbi székhelyre címzett levelet megkap a PSFN Kft. - emelik ki.