Bud Spencert gyászolja Olaszország

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

A hétfő este 86 évesen elhunyt olasz színészt szerdán a római városházán ravatalozzák fel, a gyászszertartást csütörtökön tartják a Piazza del Popolón álló ikertemplomok egyikében, a Művészek templomaként is ismert Montesantói Szűzanya-bazilikában.


A rokonok közlése szerint a ravatalnál mindenki, aki szeretne, elbúcsúzhat Bud Spencertől.

Politikusok és színész kollégák is tisztelettel adóztak emlékének kedden. "Ciao Bud Spencer, nagyon szerettünk" - írta a Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz mozi egyik nagy művészének nevezte a színészt: "Hosszú karrierje során egész generációk szívét hódította meg".Russell Crowe ausztrál színész szintén a Twitteren búcsúzott. "Nyugodj békében, Bud Spencer" - írta.

"A legjobb barátomat veszítettem el, meg vagyok rendülve" - mondta Terence Hill kedden.

"Nem mondunk le egymásról. Ha a munka miatt máshol is kell lennünk, akkor is tartjuk a kapcsolatot. Ha Terence Rómába jön, mindig meglátogat. Mindketten olyan hihetetlenül szerencsések voltunk, hogy túléltük a második világháború bombazáporát - én Rómában, ő Drezdában. Ez a tapasztalás nagy hatást tett ránk és összeköt bennünket. Rajongóink sokáig azt sem tudták, hogy olaszok vagyunk, művészneveink miatt amerikainak hittek" - mondta egykor Bud Spencer.

Olaszország nemcsak egy nagy színészt, de a sport egyik kiemelkedő szereplőjét veszítette el - mondta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.Gianluigi Buffon, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya is részvétét fejezte ki a családnak: "Gyerekkori emlékeimben fontos szerepet játszik Bud Spencer. Filmjeinek képei mindig velem maradnak".


Spencert a németországi Baden-Württembergben lévő Schwäbisch Gmünd település is gyászolja. A városkában eredetileg egy alagutat neveztek volna el a színészről 2011-ben, a városi tanács azonban végül úgy döntött, a helyi strandot nevezik el róla, amelynek medencéjében Spencer százméteres gyorsúszásban versenyzett 1951-ben. A névadó ünnepségre személyesen a városba látogatott a színész. Az uszoda látogatói leróhatják tiszteletüket és egy kihelyezett emlékkönyvben vehetnek búcsút Bud Spencertől. Schwäbisch Gmünd városi könyvtárában szintén felállítottak egy emlékasztalt.