Bubisan tér vissza Budapestre az Uber

-

Elindult 45 villanyautóval a GreenGo nevű autómegosztó rendszer a fővárosban. Percenként 65 forintba kerül.


Megnézem a térképüket, keresek egy közeli kocsit. (Azt is kiírja, hogy az akku mennyire van töltve, és az hány kilométerre elég.) Lefoglalom, 30 percem van, hogy elvigyem. Percenként 65 forintért autózhatok, ha leparkolok, 15 forint a percdíj. Akárhova mehetek vele, de töltőkábelt nem kapok, és leraknom a szolgáltatás zónájában kell: ez északon a Flóriánig, délen a Müpáig, Nyugaton a MOM-ig, keleten a Keletiig terjed.


Ezenkívül havi 990 forintot kell fizetni. És az egyszeri regisztrálásért még 5900 forintot. Ez utóbbihoz személyesen is el kell menni az ügyfélszolgálatra, minden más bankkártyáról, neten és mobilappal intézhető.


A szolgáltatás zónája és az autók a térképen


Díjak forintban

1000 – Egyszeri regisztráció a weboldalon
4900 – Személyes regisztráció díja
990 – Havi díj
65 – Percdíj
15 – Parkolás percdíja
19500 – Napi maximális díj

A normál működésen kívül még számos díj, büntetés fizetendő esetleg a takarítástól az elveszett PIN-kód pótlásáig.


Negyvenöt Volkswagen e-Uppal indul az autókölcsönző rendszer


Az, hogy villanyautókat használnak, egyrészt a környezet védelmét szolgálja, másrészt ezekkel ingyen lehet parkolni. Az autók visszaadása nagyon egyszerű, csak szabályosan parkolni kell velük, és kijelentkezni. A töltésükről a GreenGo munkatársai gondoskodnak.


Nemcsak azt lehet látni a térképen, hogy melyik autó hol van (minden kocsi GPS és SIM-kártya segítségével kommunikál a központtal), hanem azt is, mennyire van feltöltve az akku


A cég közleménye szerint olyan ügyfelekre számítanak, akik nem akarják vállalni az autótartás nyűgeit és állandó költségeit, de nem akarnak tömegközlekedni, illetve „fáznak a Bubin”.


A BKK már többször megszellőztette egy hasonló szolgáltatásról szőtt terveit, de úgy látszik, az önkormányzati cég igen megfontoltan halad a megvalósítással.

A magáncég viszont belehúzott, bár ők is csak 12 éves megtérüléssel számolnak. A GreenGót a Ce Rent Zrt. alapította 100 százalékos tulajdonosként, és később engedett át 15 százalékot a jelenlegi ügyvezető Michaletzky Bálintnak.