Brutálisan jó évet zárt az online kereskedelem

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Bútort és tartós, nagy értékű műszaki cikket nem nagyon vettek az emberek.


Az eddig megjelent adatok alapján jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly, az idei év is jó lehet – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A KSH adatai szerint a forgalom 5-6 százalékkal nőtt éves szinten, ami nemzetközi összehasonlításban is jó.

Leggyorsabban a webáruházak forgalma emelkedett tavaly, az év első tíz hónapjában megközelítette a 30 százalékot a növekedési ütem, ami még nagyobb lehet: ebben ugyanis a november–decemberi adatok még nincsenek benne. Az átlagnál gyengébben nőtt a bútorok és nagy értékű műszaki cikkek forgalma. Vámos György szerint ezt majd az új lakások áfacsökkentése miatt beinduló lakásépítés pörgetheti fel.

A jó év a gazdasági növekedésnek és a reáljövedelmek emelésének köszönhető, de közrejátszott az online pénztárgép használata is.

A vasárnapi zárvatartás miatt nem rúgtak ki annyi embert, mint amennyire számított – mondta Vámos György –, az általa korábban jelzett 15 ezres létszámcsökkenés helyett 1500-2000 dolgozótól válhattak meg a cégek. A boltzár maga sem okozott összességében olyan veszteséget a forgalomban, mint amire többen számítottak, bár az emberek a felmérések alapján inkább a vasárnapi nyitvatartást támogatják.