Brutális vihar tombol Amerikában, eddig 9 halott

Fotó: MTI/AP/The Herald-Sun / Bernard Thomas

-

Hóval, esővel, jéggel, széllel csapott le a téli vihar az Egyesült Államok keleti partvidékére. Hiába volt az előrejelzés és a figyelmeztetés, sokan útnak indultak az embertelen időjárásban, már áldozatai is vannak a viharnak.


Eddig kilencen haltak meg az Egyesült Államokban tomboló ítéletidőben. Valamennyien a csúszós utakon vesztették életüket. Az utakra lehullott hó és az arra ráeső, majd ráfagyó ónos eső miatt szinte lehetetlen közlekedni; a rendőrség minden érintett államban azt kéri az autósoktól, hogy maradjanak otthon.
A viharzóna Arkansas, Kentucky, Tennessee felől közelít - ezekben a szövetségi államokban még mindig érvényben van a rendkívüli állapot-, és átszeli szinte az egész Egyesült Államokat nyugat-keleti irányban. Az országos meteorológiai szolgálat szerint mindent megbéníthat a vihar, ennek megfelelően a szövetségi fővárostól, Washingtontól New Yorkig már mindenütt kiadták a viharra szóló riadót. Philadelphiában arra is kérik a lakosságot, hogy ha hajléktalanokat látnak az utcán, azonnal értesítsék a rendőrséget. A téli vihar miatt Philadelphiában egy kosárlabdameccs, Washingtonban egy hoki- és egy kosármeccs maradt el.Virginiában, Marylandben és Pennsylvaniában a kormányzók rendkívüli állapotot hirdettek. A legnagyobb hóesésre ugyanis ezekben az államokban lehet számítani. Ezeken a vidékeken pénteken már bezártak az iskolák, az egyetemek és a közintézmények, a fővárosban a kormányzati hivatalok csak délig voltak nyitva, és péntektől vasárnap estig leállították a metróközlekedést is.Egy asszony Észak-Karolina államban noha nem tervezte, otthon szült, mert a viharban nem jutott időben a kórházba.Észak-Karolinától New Yorkig mintegy ötezer repülőjáratot függesztettek fel, a repülőtereket szintén lezárták. A koncerteket és más kulturális rendezvényeket elhalasztották.

A cudar időjárás több mint ötvenmillió embert érint az Egyesült Államokban, az ezen a vidékeken élőket figyelmeztették a várható áramkimaradásokra is.


Amerika hóvihar


Figyelmeztető nyilatkozatot adott ki New York és Washington polgármestere is.

Az emberek egyébként napok óta készülődnek a nagy viharra. A boltok polcai sok helyütt teljesen üresen tátonganak, vizet, kenyeret, alapvető élelmiszereket és - a várható áramkimaradás miatt - gyertyákat és elemlámpákat vásárolnak az emberek.Az előrejelzések szerint a viharok áradásokkal járnak majd együtt Delaware és New Jersey államokban. Ezzel egyidejűleg délen, a Mexikói-öböl partján fekvő szövetségi államokban tornádókat jeleztek.

A rendőrség New Jersey állam egyik part menti városban már most a Facebookon figyelmeztette a lakosságot arra, hogy ideje evakuálni, mert az Atlanti-óceán felől közeledő vihar áradásokkal járhat, és elmoshatja a házaikat.