Brutális videók kerültek fel a tiencsini robbanásról

Fotó: Imaginechina / Zhi yue

-

Egyre több felvétel kerül elő a szerdai kínai robbanásokról. Az ipari terület még mindig ég, a felelősöket keresik.


A legközelebbi felvétel talán az, amelyben angolul beszél egy férfi és egy nő, és az egyik hatalmas robbanás után csak annyi látszik, hogy elkezdtek menekülni az épületből.Az ipari park több mint 36 órával a robbanások után még mindig lángol. A balesetnek eddig 50 halottja van és további 7000 sérültje, amelyből 71-nek válságos az állapota. A kínai elnök, Hszi Csin-ping szigorú felelősségre vonást ígért az ügyben. Az érintett területről drónfelvétel is készült, amin jól látható, hogy a 20 ezer négyzetméternyi területet, hogy semmisítették meg a robbanások és az azt követő tüzek.


A Zsujhaj International logisztikai vállalat raktárépületét a hivatalos iratok szerint eredetileg veszélyes és mérgező anyagok tárolására tervezték. A rendőrség megállapítása szerint a robbanás idején főleg ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak benne. Más sajtójelentések 700 tonna mérgező nátrium-cianidról is említést tesznek.A közösségi médiában terjedő, sokkoló amatőr videofelvételek a 15 milliós kikötővárosnak (a világ 10. legforgalmasabb kikötőjének) külterületi különleges gazdasági övezetében a romhalmazból felszálló szürke-fekete füstfelhőket mutatják, kiégett új gyártású járművek ezreit, a megsemmisítő erejű pusztítás nyomait.


A környező lakóépületekben is károk keletkeztek, betörtek az ablakok, kiszakadtak ajtók, volt, ahol a liftajtó is eldeformálódott. A helyiek "földi pokolként" írták le, amit átéltek, több mint 6 ezer embert költöztettek ideiglenes szálláshelyekre, sokan sátrakban töltötték az éjszakát.

A közvélemény döbbenten veszi tudomásul a történteket, miközben magyarázatot és felelősöket keres. Az internetes fórumok uralkodó témája, hogy miként fordulhatott elő, hogy lánglovagok tucatjai haltak meg, vagy szenvedtek sérüléseket. A hozzászólók biztosra veszik, hogy a tűzoltóparancsnokok nem voltak kellően elővigyázatosak, nem mérték fel jól a terepet, a mentőkre leselkedő veszélyt, szakmai hibát vétettek.