Brutális számokat tett közzé a német bevándorlási hivatal

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

A szeptemberi számok minden eddiginél magasabbak, és az is látszik már az adatokon, hogy melyik országból érkezőket fogadják szívesen.


Nyilvánosságra hozta a német belügyminisztérium a szeptemberben az országba érkező menekültek számát – számolt be a Spiegel. Eszerint januártól szeptemberig 577 ezer ember érkezett Németországba, a legtöbben, 198 ezren Szíriából. Csak szeptemberben 164 ezer menedékkérő regisztrált, ami minden eddigi havi értéknél magasabb.

A menedékkérelmek száma is megnövekedett, szeptemberben 43 ezren adtak be ilyet. A 2014 szeptemberi adatnál ez 126 százalékkal több, vagyis annak több mint kétszerese.A menedékkérők azért vannak sokkal kevesebben, mint a regisztráltak, mert a regisztráció után időbe telik, míg a menedékkérelmet beadják. Ráadásul egyes számítások szerint Németországban 200 ezer olyan érkező is lehet, akik még csak nem is regisztráltak.

Az elmúlt időszakban többször is cikkezett arról a sajtó hogy a német bevándorlási hivatal (BAMF) nem tud lépést tartani az érkezők tömegével, ezt támasztja alá az alábbi, friss táblázat is. Szeptember végéig 300 ezer kérelemről nem döntöttek még. A szervezet elnöke le is mondott szeptember közepén.

A 23 ezer megvizsgált kérelem 38 százalékát bírálták el pozitívan.Az adatokból az is nyomon követhető, hogy mely országokból érkeznek a menedékkérők. Az Albániából jövők száma például jól láthatóan visszaesett, míg a szíriaiak egyre többen mennek Németországba.Németországban 2014 novemberében biztonságos országnak nyilvánították Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Szerbiát, ezekhez az államokhoz csatlakozhat a tervezett menekültügyi törvényi változások miatt Albánia, Montenegró és Koszovó is. Ez azt jelenti, hogy az innen érkezőknek szinte biztosan nem adják meg a menedékjogot.

A visszatoloncolások száma is megnövekedett. Július végéig 19 chartergéppel 1900 albánt szállítottak vissza származási országukba. Ebből 700-an kényszerintézkedés nélkül elfogadták kiutasításukat. Az év végéig még 39 repülőgép indul Albániába egyenként 100-160 menedékkérővel.

Angela Merkel a héten jelentette be, hogy magához vonta a menekültpolitika kezelését. Az ARD-nek adott interjújában nem akarta számokkal taglalni, hányan érkezhetnek még Németországba, azt viszont kijelentette, hogy a menekültválság kezelése csak rendezett folyamat részeként lehetséges.