Brutális csekkekkel sokkolja az állam a diplomátlan egyetemistákat

-

Félévenként kétszázezer forint is lehet a visszakért összeg. Soha nem volt ennyire fontos a nyelvtanulás.


A hétfőt hagyományosan nem tartják túl jó napnak, de kiderült, hogy lehet rajta rontani. Ezen a napon kezdtek megérkezni a héten azok a levelek, amelyeket a Oktatási Hivatal küld ki a „hallgatói szerződésüket megszegő” egyetemistáknak.


A levél nem egyszerű figyelmeztetés, befizetni való összeg és csekk is tartozik hozzá. A VS.hu név nélkül nyilatkozó, az egyetem befejezése óta dolgozó forrásának kilencszázezer forintos összeg állt a levélben. A szerződés nem az egyetemi tanulmányok befejezéséig, az abszolutóriumig vagy a diplomamunka megvédéséig tart, hanem az oklevél kiállításáig. Emiatt a hallgatói szerződést azoknál is megszegettnek tekintik, akik egy nyelvvizsga miatt nem kaptak még diplomát, de már esetleg a szakmájukban dolgoznak.
A Magyar Nemzet információi szerint a hallgatók harmada-negyede nem kapja meg a diplomáját hiányzó nyelvvizsga miatt. Akadnak azonban olyan felsőoktatási intézmények is, ahol ez az arány eléri a hatvan százalékot.


A határozat ellen a kiküldött levelek szerint is lehet fellebbezni, ám az illeték összege akár ötvenezer forintra is rúghat.


Az első ijedtség után forrásunk érdeklődni kezdett, hogyan lehet elodázni a közel egymillió forintos összeg befizetését. Kiderült, hogy a helyzet csak elsőre ijesztő. A diplomamentő programba augusztus 31-ig beszállók egy vagy két év haladékot kaphatnak. Ha pedig megszerzik a nyelvvizsgát és ezzel a diplomát, úgy a fizetési kötelezettség is semmissé válik. Nem csak az állami rendszerrel lehet próbálkozni, nyelviskoláktól hozott igazolással szintén lehet halasztást kérni. Ez azonban valamivel több papírmunkával jár.

Az egyetemistáktól visszakért összeg nagyságára, illetve a százezres sárga csekkekkel megijesztett emberek számára vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A minisztérium az ösztöndíjas ügyeket intéző Oktatási Hivatalhoz irányított tovább bennünket. Cikkünket frissítjük, amint megtudjuk, hány hallgató kapott levelet.