Brüsszeltől kap segítséget Ukrajna

Fotó: AFP / GEORGES GOBET / AFP / GEORGES GOBET

-

Közel 400 millió eurós megállapodást írt alá Brüsszelben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.


Jacenyuk kijelentette: kudarcot fognak vallani Oroszország törekvései, hogy Ukrajna bukott állammá váljon. Az ukrán miniszterelnök szerint a május végén megválasztandó új államfő első útja Brüsszelbe kell majd vezessen, ahol alá kell írnia a szabadkereskedelmi megállapodást az unióval. Jacenyuk felszólította Oroszországot, ne használja a földgázt „új típusú fegyverként” Ukrajna ellen. Ez az első alkalom, hogy a brüsszeli testület egy unión kívüli, társult ország kormányával tartott ilyen egyeztetéseket. Barroso azt mondta, Ukrajna most és a jövőben is számíthat az EU-ra.


Lelőttek hat ukrán katonát

Elesett hat ukrán katona, nyolc pedig megsebesült kedden a keleti országrészben egy összecsapásban. A katonák páncélos járművekből álló menetoszlopa a donyecki régióban, Kramatorszk város közelében járt, amikor egy hídnál tűz alá vették. Két katona ekkor halt meg, négy másik pedig a kibontakozó összecsapásban esett el. A minisztérium közleménye szerint a támadók oroszpárti szakadárok voltak.


Moszkva: Mindenki kövesse az EBESZ-menetrendet!

Az orosz parlament alsóháza kedden felhívásban fordult a világ parlamentjeihez „az Ukrajnában fenyegető humanitárius katasztrófa miatt”, és nemzetközi összekötő csoport létrehozását javasolta az ország kivezetésére a válságból. A felhívást Szergej Nariskin, a duma elnöke és a négy parlamenti frakció vezetői kezdeményezték. A duma haladéktalan parlamentközi konzultációkat javasolt, amelyeken a feszültség enyhítését és az ukrán állampolgárok biztonságának helyreállítását célzó lépéseket dolgoznának ki. Felhívta a világ parlamentjeit, hogy támogassák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által kidolgozott politikai menetrendet. Ezzel kapcsolatban az orosz képviselők javasolták, hogy az EBESZ parlamenti közgyűlésének talaján hozzanak létre egy Ukrajnával foglalkozó összekötő csoportot, amelynek célja az állampolgári szembenállás megszüntetése és az ország kivezetése a politikai válságból.