Brüsszelnek már van migrációs stratégiája

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Egyszerre akarják védeni Schengent és feltartóztatni a migrációs hullámot.


Az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos évzáró brüsszeli csúcstalálkozójának első napján számolhatott be Donald Tusk arról, hogy migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében. Az Európai Tanács elnöke elmondta: a stratégia célja, hogy gátat vessen a migrációs hullámnak, és felgyorsítsa a már eddig meghozott intézkedéseket. Sikerült megegyezni Görögországgal, amely még decemberben megkezdi együttműködését az európai határőrizeti ügynökséggel (Frontex) a külső határok védelme érdekében.

Több lesz az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokból (az úgynevezett hotspotokból), működésük biztosítása érdekében pedig növelik az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal és a Frontex szakértőinek számát. A hotspotok hatásos működése érdekében elengedhetetlen, hogy módszeresen elemezzék az érkezők személyazonosságát és a dokumentumok eredetiségét, illetve ujjlenyomatot vegyenek.

A politikusok megegyeztek, hogy a regisztrációs központok a regisztrációt megtagadók ügyében azonnal intézkedhetnek. Megállapodtak abban is, hogy segítséget nyújtanak egymásnak a letelepedési engedélyt nem kapott személyek visszaküldési műveleteiben, valamint intézkednek az emberkereskedelem és -csempészet felszámolása érdekében.

Emellett a tanács vállalta azt is, hogy akár már a jövő év elején javaslattal áll elő a dublini szerződés újrafogalmazására, és kidolgozza az úgynevezett okos határok (Smart Borders) javaslatát is.