Brüsszeli terror: nyolc embert köröznek

Fotó: Belga / NICOLAS MAETERLINCK

-

Legalább nyolc embert köröznek európai biztonsági szervek a Párizsban és Brüsszelben elkövetett merényletek óta. Azzal gyanúsítják őket, hogy a támadásokat végrehajtó terrorsejtek tagjai vagy segítői - adta hírül vasárnap a Welt am Sonntag című német hetilap.


A többnyire francia és belga állampolgárságú iszlamisták vagy Szíriában tartózkodnak, vagy valahol Európában bujkálnak - írta a lap az MTI szerint biztonsági forrásokra hivatkozva.

A november 13-i párizsi merényletsorozatban 130 ember vesztette életét, a múlt kedden Brüsszelben végrehajtott robbantásoknak 31 halálos áldozatuk volt.

A körözött szélsőségesek a párizsi vérengzés feltételezett legfőbb szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, és a merényletek másik kulcsfigurájának, a múlt héten Belgiumban elfogott Salah Abdelslamnak a kapcsolattartó személyei közé tartoztak.

Az Iszlám Állam európai sejtjeinek belga és francia nyomozók szerint az algériai Mohamed Belkaid volt a feje, akit két hete lőttek agyon Brüsszelben egy rendőri akcióban. A párizsi terrorcsoportokat feltehetően Belkaid és az egyik brüsszeli merénylő, Najim Laachraoui irányították Belgiumból, telefonon keresztül.Papírokat hamisított a terroristáknak, elfogták

Olaszországban elfogtak egy algériai állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy hamis papírokkal látta el a párizsi és a brüsszeli merényletek végrehajtóit - jelentette az olasz sajtó vasárnapra virradó éjjel. Az MTI beszámolója szerint Dzsamál ed-Dín Uáli egy hamis papírokkal kereskedő banda tagja lehet. A 40 éves férfivel szemben a belga hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot illegális bevándorlóknak szánt hamis okmányok elkészítése, illetve beszerzése miatt.

A belga rendőrség egy brüsszeli lakásban októberben tartott razzia során olyan papírokat talált, amelyeken Uáli neve szerepelt. Az okmányok között voltak, amelyeket a tavalyi párizsi és a mostani brüsszeli terrortámadások egyes végrehajtóinak fotójával és álnevével állítottak ki. Kiderült az is, hogy a párizsi merényletekben kulcsszerepet játszó, március 18-án Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam is használt az Uáli mögött álló banda által kiállított papírokat.

Az algériait a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei vették őrizetbe a dél-olaszországi Salerno városhoz közeli Bellizzi településen. A sajtójelentések szerint a rendőrség értesítette a belga hatóságokat; a férfi Brüsszelnek való kiadatására napokon belül sor kerülhet.