Brüsszelből kampányolna a leváltott katalán elnök

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Független jelöltek is indulnának a függetlenségpárti listán.


Carles Puigdemont, Katalónia leváltott elnöke is indulna a decemberi előrehozott választásokon. A Brüsszelbe menekült szakadár politikus jelölteket válogat, akikkel listát állítana Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya). A listán Puigdemont pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) tagjai és függetlenek szerepelnének. A PDeCAT jóváhagyta Puigdemont kérését, hogy külön jelöltlistát állíthasson. A szakadár politikus Brüsszelből kampányolna.

Puigdemont és volt kabinetjének négy tagja ellen Madrid nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A belga bíróság feltételes szabadlábra helyezte őket, miután feladták magukat. Az ügyet viszont még nem zárták le, mert még nem döntötték el, kiadják-e a szakadárokat Spanyolországnak. A katalánok engedély nélkül nem hagyhatja Belgiumot, és pénteken meg kell jelenniük a bíróságon. Ám ha a törvényszék engedélyezi is kiadásukat, annak folyamata hónapokig is elhúzódhat.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárást ellenük. Puigdemontot és volt kormányának 13 tagját akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. A 9 politikus, aki Spanyolországban maradt, előzetes letartóztatásba helyezték.