Brüsszelben magyarázza a kormány a lex CEU-t

Fotó: Polyák Attila

-

Tárgyalóasztalhoz ül ma Brüsszelben a CEU miatt Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke Palkovics László felsőoktatási államtitkárral.


Timmermans és Palkovics találkozóján részt vesz Navracsics Tibor, az EB oktatásért felelős biztosa is - jelentette a Politico. Frans Timmermans már egy nappal azután szóba hozta az ügyet az EB politikai vezetésében, hogy nyilvánossá vált a CEU-t nehéz helyzetbe hozó felsőoktatási törvényt módosító javaslat - idézte fel az EUrologus.

A bizottság azóta vizsgálja a törvényt, az első nem hivatalos véleményükben pedig arra jutottak, hogy az Európai Uniónak nincsen joghatósága abban, hogy a tagállamok milyen feltételekkel akkreditálnak felsőoktatási intézményeket és képzéseket.

Viszont az új törvény korlátozhatja a kutatás és az oktatás szabadságát. Az unió Magyarország által is jóváhagyott Alapjogi Chartája hangsúlyozza az oktatáshoz való jogot, valamint a művészetek és tudományok szabadságát.

Jean-Claude Juncker, a testület elnöke csütörtökön azt mondta, nem tetszik neki a döntés, amivel elfogadták a felsőoktatási törvény szigorítását – emlékeztet a hvg.

A kutatási tárcát vezető portugál Carlos Moedas biztos pedig – Frans Timmermans egyetértésével – arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak az olyan döntésektől, amelyek korlátozzák a tudományos és egyetemi szabadságot, Magyarország egyetemi jó hírét és a kapcsolatait más uniós partnerekkel.

Navracsics Tibor közölte, a CEU egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek az egész európai felsőoktatási térségben, és fontosnak tartja, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten.