Brüsszelben is kezdik belátni, hogy nem lenne jó a görög káosz

Fotó: MTI/EPA-ANA / Jánisz Koleszidisz

-

Az Európai Bizottság elnöke már úgy nyilatkozott, hogy el kell kerülni e görögök távozását az euróövezetből. Más uniós vezetői nyilatkozatokban pedig már az adósságcsökkentés lehetősége is felmerült.


Az Európai Parlament plenáris ülésén Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy most "a görög kormány térfelén pattog a labda", Athénnak kell előállnia új javaslatokkal az adósságválság megoldása érdekében. Vasárnap a görögországi népszavazáson a többség elutasította azokat az indítványokat, amelyeket a hitelezők tettek a fenntartható gazdasági szerkezetet célzó reformokra. Kedd este Brüsszelben összeülnek az euróövezeti országok csúcsvezetői, hogy megvitassák a nap folyamán várhatóan beérkező görög javaslatokat.

A görög adósság egy részének elengedésében kompromisszumra késznek mutatkoztak kedd reggeli nyilatkozataikban egyes euróövezeti politikusok. Az euróövezeti pénzügyminisztereknek meg kellene fontolniuk a görög adósság egy részének leírását, de csak abban az esetben, ha Görögország elkötelezi magát az ennek fejében megkövetelt gazdasági reformcsomag végrehajtása mellett - jelentette ki kedden Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter.

„Luxemburg számára nem tabu az adósságelengedés kérdése, mindenről készek vagyunk tárgyalni" - fogalmazott a 100.7 rádiócsatornának adott interjúban a pénzügyminiszter. Mindazonáltal csak egy átfogó csomag részeként jöhet szóba a téma - szögezte le. "Arról, hogy a 18-ak egyezzenek bele az adósság elengedésébe, Görögország pedig azt tesz amit akar, arról szó sem lehet."

Egy megállapodás a görög adósság rendezéséről éppen úgy létfontosságú Görögország számára, mint az euróövezeti koherencia megőrzése szempontjából - fejtette ki Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiócsatornának adott interjúban. "Fontos megérteni, hogy döntő pillanathoz érkeztünk az Európai Unió történetében" - hangsúlyozta. "Franciaország minden tőle telhetőt megtesz és a jövőben is meg fog tenni, hogy Görögország tagja maradhasson az euróövezetnek, egyszerűen azért, mert ott a helye" - szögezte le a francia miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy Franciaország szerint az euróövezet nem vállalhatja fel Görögország távozásának kockázatát, mégpedig sem gazdaságilag, sem pedig politikailag. Egy euróövezeti tag távozása a világgazdasági növekedést kockáztatná - mutatott rá. „Maga Európa a tét" - mondta. „Meggyőződésem, hogy létezik a megegyezéshez szükséges közös nevező. Görögországnak szüksége van a megállapodásra, mert az euróövezet elhagyásával elviselhetetlen helyzetbe kerülnének a polgárai, de ugyanígy szüksége van a megállapodásra az euróövezetnek is saját koherenciájának a megóvása érdekében, ami pedig egész Európa érdeke" - jelentette ki.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter is annak a véleményének adott hangot a Corriere della Sera című lapnak adott interjúban, hogy egy fenntartható reformprogram életbe léptetésével és az adósság részleges elengedésével lehet elkerülni Görögország euróövezeti kilépését. Az olasz külügyminiszer ugyanakkor a lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet egyértelműen és kizárólag Görögországnak róható fel, mivel kormányai az elmúlt 15-20 évben nem tartották tiszteletben az euróövezeti szabályokat.