Brüsszelben fejet hajtott, de otthon győzött a görög Sziriza

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A görög csődöt az év eleje óta menedzselő baloldali párt valószínűleg koalícióra kényszerül. A feladat, hogy újabb adóemeléseket és egyéb kellemetlen intézkedéseket hajtsanak végre Görögországban.


Elismerte a konzervatív Új Demokrácia vereségét Evangelosz Meimarakisz, a párt vezetője a görög televízióban, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Alexisz Ciprasznak. Az előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 29 százalékának összesítése alapján ugyanis a baloldali Sziriza 35,3 százalékos eredményre számíthat, míg az Új Demokrácia 28,1 százalékra. A harmadik helyre várhatóan a szélsőjobboldali Arany Hajnal esélyes 7,2 százalékkal.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. Az eddigi eredmények alapján a Sziriza már magáénak tudhat 144 helyet.

Az újabb, egy éven belül más a második előrehozott választást az váltotta ki, hogy Ciprasz a Szirizán belüli ellentétek miatt egy hónapja lemondott posztjáról. A párt januárban a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorítások felmondásának ígéretével jutott hatalomra, de végül kénytelen volt aláírni egy újabb, szigorú feltételeket szabó mentőcsomagot. Ez élesen megosztotta a Szirizát, amelynek balszárnya végül kivált a pártból.

Görögországot a hat éve tartó adósságválság alatt eddig már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.

Szavazata leadásakor Alexisz Ciprasz augusztusban lemondott exkormányfő, a Sziriza vezetője úgy nyilatkozott: a mai napon "a görög nép meg fogja pecsételni", hogy az ország "új korszakba lépjen". Azt is leszögezte, hogy országa az Európai Unió teljes jogú és erős tagja fog maradni. A fiataloknak pedig azt ígérte, ismételt hatalomra jutása esetén nem kell elhagyniuk az országot álmaik eléréséhez.

Szakértők előzőleg azt mondták: függetlenül attól, hogy melyik párt kerül ki győztesen, a következő kormány mozgástere mindenképp szűk lesz, hiszen azon kell majd fáradoznia, hogy teljesítse az országnak nyújtandó harmadik uniós mentőcsomagot. Görögország ezzel három éven át 83-86 milliárd euró hitelhez jut, amely nélkül fizetésképtelenné vált volna. A feltételek között egyebek között adóemeléseket, a nem fizető banki hitelek rendezését és a gázpiac liberalizációját kötötte ki az Európai Unió.