Brüsszelben és Athénban is nyomoznak a dzsihadisták után

-

Két athéni lakásban is megfordult a párizsi terrortámadás kitervelője.


Új tanút és új gyanúsítottat talált a belga rendőrség. A hatóságok a kelet-belgiumi Verviers-ben csütörtökön végrehajtott rendőrségi akció során előállított embert tanúként hallgatják ki a nap folyamán, egy szintén tegnapi brüsszeli akció során letartóztatott férfit viszont gyanúsítottként tartanak számon.


A nyomozás nem csak Belgiumban és Franciaországban folyik. A görög rendőrség megerősítette, hogy a párizsi támadások fő szervezőjének tartott Abdelhamid Abaaoud az év elején két athéni lakásban is megfordult. A lakásokban egy januári razzia során felvett DNS-minta egyezett a terroristáéval.


Január 17-én, az említett athéni lakások egyikének átvizsgálása során a rendőrség őrizetbe vett négy algériai származású férfit, akik közül egyvalakit kiadtak Belgiumnak, míg a többieket szabadon engedték. Görögország a belga hatóságok kérésére járt el, akik tudni akarták, hogy Abaaoud tervez-e Athénból merényletet a belga rendőrség ellen.

Bár az őrizetbe vettek között nem volt Abaaoud, mint ahogy az most kiderült, az ő DNS-ét találták meg a kiadott férfi mobiltelefonján. Abaaoud erről a telefonról feltételezhetően többször is felhívta a belga rendőrség által január 15-én Verviers-ben felszámolt dzsihadista hálózat két megölt tagja egyikének a testvérét. A belga hatóságok Abaaoudot tekintették a felgöngyölített szervezet vezetőjének.

A görög rendőrség még januárban nyilvántartásba vett egy másik – üresen álló – athéni lakást is, ahol számos hamis francia jogosítványt és Abaaoudtól származó DNS-mintákat is talált. A helyi média jelentése szerint a görög hatóságok nem zárják ki, hogy a második lakásban regisztrált további ujjlenyomatok a párizsi merényletsorozat többi elkövetőjétől származnak.