Brüsszelbe hívják Kovács Béla miatt a legfőbb ügyészt

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Polt Péter meghallgatására a kémbotrányba keveredett jobbikos EP-képviselő ügye miatt van szükség.


Polt Péter legfőbb ügyészt is meghívja a Kovács Béla brüsszeli képviselő ügyét tárgyaló következő ülésére az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága – írja csütörtöki számában a Népszabadság. A Népszavában pedig így nyilatkozik a Legfőbb Ügyészség:


Ahogy eddig, ezután is állunk az EP jogi bizottságának rendelkezésére. Ebbe beletartozhat az, hogy ha a bizottság személyes meghallgatást kezdeményez, akkor a legfőbb ügyész erre is kész.

Ugyanakkor jelezték: az eljáráshoz nem áll módjukban egyebet hozzáfűzni, mert azt az EP jogi bizottsága folytatja a rá vonatkozó szabályok szerint.


A Magyar Nemzetnek Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő elmondta: az ülésen Polt Péter meghallgatása ellen érvelt, mivel a Legfőbb Ügyészség eddig államtitkokra hivatkozva nem adott át információkat a testületnek, ezért akkor annak vezetője ezekről nyilván szóban sem számolhat be.

A Magyar Nemzet egy éve számolt be arról, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában feljelentést tett Kovács Bélával szemben, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette a jobbikos képviselő találkozásai orosz diplomatákkal, és havi rendszerességű utazásai Moszkvába. A politikus egy jelenleg is aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe.