Brüsszel vizsgálja a magyar földtörvényt

Fotó: Europress/AFP/Boryana Katsarova / Europress/AFP/Boryana Katsarova

Ha az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében – közölte a bizottság az MTI-vel.


Hétfőn Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter azt mondta Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt. A jogszabály a tőke szabad mozgásának korlátozását jelentheti, amely egyike annak a négy alapszabadságnak – az emberek, az árucikkek és a szolgáltatások szabad mozgásával együtt – amelyeken az EU-integráció nyugszik. „A tagállamok nem «szemezgethetnek» e szabadságok között, hogy eldöntsék, melyeket alkalmazzák - írta Barnier biztos hivatala az MTI-nek válaszolva, hozzátéve ugyanakkor azt is: „bizonyos esetekben e szabadságok korlátozása elfogadható, ha az arányos, igazolt, és közérdeket szolgál”.

Fazekas: Rupprechter csalókat véd

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán hétfőn tett. A magyar miniszter hétfőn arról beszélt: továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető „folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket”, ahelyett, hogy tudomásul venné: nem Ausztria, hanem Magyarország feladata, hogy rendezze a földviszonyokat. Fazekas szerint Rupprechter csalókat véd, ahelyett, hogy figyelembe venné, hogy az osztrák törvényeket Ausztriában, a magyar törvényeket pedig Magyarországon mindenkinek be kell tartania. „Zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, a külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt" - mondta.


Április 30-án jár le az uniós szabályok alóli mentesülés

Magyarország átfogó szektorális reform részeként új szabályokat fogadott el a mezőgazdasági föld és az erdő megszerezhetőségét, illetve használatát illetően. Az uniós testület jelenleg elemzi ezeket az új előírásokat, tekintettel arra, hogy a magyar EU-csatlakozáskor kitűzött átmeneti derogáció - a közös uniós szabályok alkalmazása alóli ideiglenes mentesülés - ez év április 30-án lejár. Az új szabályozás „a tőke szabad mozgásának különböző korlátozásait látszik tartalmazni” - olvasható a bizottsági tájékoztatásban. A brüsszeli bizottság ezért mérlegeli, hogy a korlátozások mögötti különböző indokok és a jogalkotás által követett politikai célok igazolják-e ezeket a korlátozásokat. Azt is ellenőrzik, hogy az intézkedések arányosak-e, és nem mennek-e túl azon, ami szükséges a legitim célkitűzések eléréséhez. Az elemzés kiterjed arra is, hogy érvényesül-e az EU-jog által megkívánt diszkriminációmentesség. A brüsszeli tájékoztatás szerint különálló kérdésnek számít azoknak a külföldi - főként osztrák - gazdálkodóknak az állítólagos birtokvesztése, akik már használnak Magyarországon mezőgazdasági földet, főként haszonbérleti formában. Az Európai Bizottság ezt a külön kérdést is megvizsgálja. Barnier hivatalának álláspontja szerint „feltéve, hogy az adott szerződések a nemzeti jog értelmében érvényesek, az, ha a földhasználókat kárpótlás nélkül megfosztják beruházásuk értékétől, aggályokat vet fel az EU-joggal - különösképpen a tőke szabad mozgásának elvével és a vállalkozás szabadságával - való összeegyeztethetőséget illetően”.