Brüsszel vasárnap újra nekiugrik a menekültválságnak

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-Csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői. Arról döntenek, hogy elfogadják-e a közös akciótervet a menekültválság kezeléséről és Ankara európai integrációjának felgyorsításáról.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap arról írt, hogy Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak a csúcstalálkozó előtt. Azon országok vesznek részt ezen, amelyek hajlandóak egy menekültkontingens átvételére Törökországtól. Mintegy 400 ezer menekült befogadásáról lehet szó.

A találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. A 14 órakor kezdődő megbeszélésen Németország mellett Ausztria, a Benelux-államok, Svédország, Finnország és Görögország képviselői vesznek részt. Franciaország is csatlakozott a kezdeményezéshez, de a francia elnök csak később ér oda

A terv szerint ezek az uniós tagországok befogadnak egy előre meghatározott létszámú menekültcsoportot Törökországtól, ha Ankara leállítja a menekülteknek az Európai Unióba irányuló tömeges, illegális bevándorlását. A vasárnap délutáni találkozón ennek a menekültkontingensnek nagyságáról és elosztásáról lesz szó.

A kontingens legnagyobb részét Németország fogadná be, de Franciaország is számottevő részt vállalhat. Erről Angela Merkel szerdán Párizsban egyeztetett a francia államfővel. Konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel a közelgő franciaországi regionális választásokra.

A találkozón EU 28 tagországának állam-, illetve kormányfője vesz részt. Magyarországot Orbán Viktor képviseli. Jelen lesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője. Törökországot Ahmet Davutoglu kormányfő képviseli.