Brüsszel üzeni: jöhetnek a számlák, de nem biztos, hogy kifizetjük

Fotó: AFP / KISBENEDEK ATTILA / AFP / KISBENEDEK ATTILA

-

Shirin Wheeler, az Európai Bizottság szóvivője a VS.hu-nak elmondta: személyesen jönnek ellenőrizni a Miniszterelnökség munkáját.


Április közepén az Európai Bizottság arra kérte Magyarországot, ne küldjön több számlát, mert nem fizet. A magyar kormány ugyanis úgy szervezte át az uniós támogatásokat felügyelő intézményrendszert, hogy annak részleteiről – különös tekintettel a menedzsment és az ellenőrzési rendszer működésére – nem tájékoztatta Brüsszelt.Shirin Wheeler a VS.hu-nak azt nyilatkozta, papíron egyelőre minden elfogadhatónak tűnik az új rendszerrel kapcsolatban. Mivel hivatalosan nem függesztették fel a kifizetéseket, a magyar fél döntésén múlik, küld-e számlákat. Ám nem biztos, hogy az április 15. utáni számlákat ki is fizetik. Az Európai Bizottság szóvivője lapunknak azt mondta: a vizsgálat még nem zárult le, és csak az után adnak pénzt, miután meggyőződtek arról: az új rendszer kifogástalanul működik.

A következő hetekben az Európai Bizottság auditorokat küld Budapestre, hogy személyesen ellenőrizzék a kifizetéseket felügyelő Miniszterelnökség munkáját.
Wheeler hozzátette: mindez része a normál eljárásnak, melynek során arról szeretnének biztosítékokat szerezni, hogy a támogatásokat a megfelelő módon használja fel a magyar fél. Csepreghy Nándor, a kifizetéseket felügyelő Miniszterelnökség helyettes államtitkára délután arról tájékoztatott, hogy a sikeres tárgyalásokat követően a kormány kiküldheti Brüsszelnek az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat.


Milyen felfüggesztés?

Április végén írt arról a 444.hu, hogy az unió felfüggesztette a kifizetéseket, mert a kormány átalakította a pénzfizetési rendszert.

A VS.hu megkeresésére akkor a Bizottság azt mondta, nem függesztette fel a kifizetést, de aggódik az intézményrendszer átszervezése miatt, különösen a menedzsment és az ellenőrzési rendszer működése miatt. Ezért további információkat kér a magyar kormánytól. Biztonságban akarja ugyanis tudni az európai pénzügyi alapokat és az adófizetők érdekeit.

Csepreghy a következőkkel érvelt a „felfüggesztés” kifejezés használata ellen:

„Brüsszel abban állapodott meg a kormánnyal, hogy április 15-e után a vizsgálat végéig Magyarország nem küld ki új számlát. Ezért nem lehet a kifizetés felfüggesztésről beszélni. A kifizetést ugyanis csak akkor lehet megtagadni, ha kint van egy számla, amelyet ki kellene egyenlíteni. Ha azonban nincs kint számla, nem lehet a kifizetés felfüggesztéséről sem beszélni.”

Csepreghy Nándor április végén azt mondta, egy nagyjából 350 milliárdos tételt érint a „fel nem függesztés”. Az április 15-e előtti számlákat viszont kifizetik – mondta a helyettes államtitkár. Csepreghy úgy vélte, a kormány meg tudja győzni igazáról Brüsszelt, hogy szabályosan fizetik ki a pénzt. A szakmai érveket figyelembe veszik, a politikaiakat viszont nem.

A pályázók a fennakadásból nem érzékeltek volna semmit, a kormány átmenetileg a költségvetésből fizetett volna.