Brüsszel újabb összeget ígért Törökországnak a menekültek ellátására

Forrás: AFP

-

Az eddig elkülönített összegből még csak 105 millió eurót utaltak át.


Az Európai Bizottság újabb 1,4 milliárd eurót hagyott jóvá a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek ellátására és az őket befogadó közösségek támogatására. A pénzt oktatási, egészségügyi és infrastruktúra-fejlesztési projektekre fordítják tíz törökországi tartományban. Ugyanakkor az eddig elkülönített közel 2,2 milliárd euróból 105 millió eurót utaltak át ténylegesen.

Maja Kocijancic bizottsági szóvivő azt mondta, aggodalomra adnak okot a törökországi fejlemények, ezért az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására szólította fel a török hatóságokat.

A törökországi puccskísérlet után hírügynökségek, újságok, tévé- és rádióállomások betiltásával kapcsolatban azt mondta, a szólásszabadság egyike az unió alappilléreinek, és a török szerveknek minden körülmények között garantálniuk kell a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn azt mondta, hogy az unió nem tartja magát a márciusban kötött migrációs megállapodáshoz, ugyanis Törökország eddig mindössze 1-2 millió eurót kapott meg a beígért támogatásból. Ezt az állítást másnap Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője cáfolta.A március 18-án kötött EU-török megállapodás szerint Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap azok ellátására, valamint az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi átkel a görög-török uniós külső határon.