Brüsszel perre megy a bevándorlókat kirekesztő britekkel

Fotó: Europress/AFP/Carl Court / Europress/AFP/Carl Court

-

Az Andor László vezette hivatal bíróság elé citálná a briteket, amiért diszkriminálják a bevándorlókat, és külön feltételekhez kötik az uniós állampolgárok számára rendelkezésre álló szociális támogatásokat.


A foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos hivatala hamarosan pert indít az Egyesült Királysággal szemben az Európai Bíróságon. Az Andor László vezette testület szerint az uniós joggal ellentétes az a diszkriminatív brit szabályozás, amely külön feltételekhez köti az EU-ból érkező munkavállalók hozzáférését a szociális juttatásokhoz. Az Egyesült Királyság tavaly vezette be az uniós államokból bevándorlók számára a tartózkodási jogosultságot vizsgáló tesztet, amelynek sikere előfeltétele az állami támogatások igénylésének. A teszt során a bevándorlóknak bizonyítaniuk kell, hogy valóban a szigetországban élnek és ott munkát keresnek, mielőtt a hatóság érdemben vizsgálni kezdi álláskeresési támogatási kérelmüket. A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció a külföldi EU-polgárok szociális ellátási szabályainak szigorítását célzó tervei és intézkedései miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Brüsszellel, legutóbb pedig David Cameron saját párttársai is rátámadtak a miniszterelnökre, amiért az megszállottja lett a bevándorlók elleni küzdelemnek. A brit kormány ugyanis – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti korlátozások lejártát követően – sorra jelenti be az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását követeli.


Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa többször is bírálta a brit szigorításokat, de nyilatkozataira éles ellenkritikával reagáltak a brit politikusok. A korlátozások egy részét a kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták is kritizálták. David Cameron brit miniszterelnök az EU-biztos véleményére azzal reagált, hogy szerinte senki sem kérheti rajtuk számon a szigorításokat, mivel az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű „népvándorlással”, amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult. Cameron emiatt azt sürgeti, hogy az elkövetkező időkben gondolják újra az unión belüli munkaerőmozgás szabályozását. A hírek szerint a konzervatív kormány 75 ezernél húzná meg az éves bevándorlási határt, de ezt Cameron nem erősítette meg a BBC-nek, amikor múltkori interjújában erre rákérdeztek.

A brit miniszterelnök hónapokkal ezelőtt kezdte el hangoztatni, hogy korlátozni kell a bevándorlást. Nagy-Britannia 2004-ben néhány országgal együtt nem gördített akadályt az új uniós tagok munkavállalói elé. Jövő évtől a bolgár és román munkavállalók is szabadon mehetnek. Ezért alakult ki a kérdésről belpolitikai vita.

David Cameron november végén a Financial Timesnak írt cikkében jelentette be, jelentősen szigorítják a külföldi munkavállalók szociális ellátásainak szabályait. Az első három hónapban például nem kapnának pénzbeli szociális ellátást.

Emellett Cameron általánosságban is átbeszélné a munkaerő-áramlásra vonatkozó szabályokat a többi uniós országgal. Szerinte kellenek korlátok: például az egy főre jutó jövedelemnek el kellene érnie egy bizonyos szintet ahhoz, hogy  az új tagok állampolgárai szabadon vállalhassanak munkát más országokban.

Az unió foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa nem hagyja ezt szó nélkül: Andor László szerint a britek jól járnak a betelepülőkkel, akik többsége több adót és járulékot fizet be, mint amennyit kap. Szerinte a brit miniszterelnök túlreagálja a helyzetet.

A brit statisztikai hivatal november végi adatai szerint az év első felében összesen 202 ezer bevándorló keresett munkát Nagy-Britanniában.