Brüsszel példa nélküli eljárást indít Lengyelországgal szemben

Fotó: MTI/PAP / Bartlomiej Zborowski

-

Varsó ellen szankciókat is hozhatnak, ha úgy dönt az uniós Tanács.


Megindította az Európai Bizottság az EU-s alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Ez az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az atombmobaként is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást.

A bejelentés nem okozott meglepetést, brüsszeli források nemrég jelezték, hogy Varsónak mindössze csak napjai vannak arra, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje a szankciókkal is fenyegető eljárást.

Az eljárásban a bizottság javaslattevő szerepet tölt be, döntéseket az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak kell hoznia.


Összetett eljárás

A jogszabály szerint a 7. cikk alkalmazása a következők szerint valósulhat meg. Először az uniós kormányokat képviselő Tanácsnak egyhangúlag meg kell állapítania, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Lengyelország súlyosan megsérti az EU – az uniós szerződés 2. cikkében említett – értékeit. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Parlament egyetértsen a bizottsági javaslattal.

Ezután a Tanács felkéri Lengyelországot észrevételeinek benyújtására, majd egyhangúlag megállapíthatja, hogy Varsó ténylegesen súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket.

Amennyiben erre a megállapításra jut, a Tanács úgynevezett minősített többséggel (a tagországok összlakosságának legalább 65 százalékát képviselő 20 tagállam egyetértésével) akár úgy is határozhat, hogy felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződések alkalmazásából származó egyes jogait, beleértve a varsói kormányt a Tanácsban megillető szavazati jogokat.

A Tanácsnak a későbbiekben – szintén minősített többséggel – kell határoznia arról, hogy visszavonja a tagállam jogainak felfüggesztésére vonatkozó döntését, amennyiben "az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be".

A 7. cikket eddig még soha nem alkalmazták az EU történetében.