Brüsszel nem érti, mit akar Lázár

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Lázár János korábban egy dokumentumra hivatkozott, amelyben az Európai Bizottság elismerte, hogy nem végezte el az Altus Zrt. háttérvizsgálatát. A Magyar Nemzet információi szerint ennek épp az ellenkezője állt a levélben.


Lázár János a mai napon Brüsszelben találkozik Walter Deffaával, az EB Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának vezetőjével. Lázár azt bizonyítaná be neki, hogy az Altus Zrt.-vel, Gyurcsány Ferenc cégével kötött szerződés tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Ezt a magyar politikus korábban úgy kommunikálta, hogy kapott egy levelet Deffaától, amelyben az EB elismerte, hogy nem járt el kellő körültekintéssel az ügyben, és nem vizsgálta át Gyurcsány cégét.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban ennek épp az ellenkezője állt a levélben: a cég kiválasztása szabályos volt, sőt, az EB aggódik amiatt, hogy torzítják az erről szóló információkat. Jelenleg tehát nem teljesen értik, miről akar velük Lázár tárgyalni.

Az Altust, illetve a cég által vezetett nemzetközi konzorciumot a bizottság nyilvános pályázat útján választotta ki tanulmányok készítésére az unió felzárkóztatási és regionális politikájáról. A fideszes Gulyás Gábor ezt követően jelentette be, hogy a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az ügyben, miután a Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a Fidesz országgyűlési frakciója a Demokratikus Koalíciónak nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi. Bár erre nincs törvény adta lehetőség, mondta ugyanakkor Gulyás. Szerinte Gyurcsány 16 millióval támogatta tavaly a pártját, ennyi pénze pedig csak az Altusból származhat.

Az Altus múlt héten bejelentette, hogy beperel több fideszes politikust valótlan állításaik miatt.