Brüsszel nem engedi, hogy még olcsóbb legyen a tej

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás / MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az Európai Bizottság 500 millió eurót ad a tejtermelőknek és a sertéstenyésztőknek. Ez azt jelenti, hogy forintban számolva néhány milliárdot a magyar gazdák is kaphatnak. A boltokban ez megállíthatja a tejtermékek további árcsökkenését.


A tervek szerint tagállamokra bontják le az összeget, amelyet a helyi döntések alapján oszthatnának szét a tejágazatban. A helyzet javulását reméli a Bizottság attól is, hogy növelik a promóciós intézkedésekre fordítható forrásokat.

Részben magyar kérésre került be a tervezett intézkedések közé, hogy a tagállamok 50% helyett 70%-os mértékben fizethetnek előleget a gazdáknak. Ehhez kapcsolódóan a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75% helyett 85% előleg fizethető október 16-tól.

Mindemellett az export előmozdítása érdekében a nem vám jellegű akadályok további lebontása és új, harmadik országbeli piacok keresése is segíthet az ágazatnak.

Több tagállam, köztük Magyarország is kérte az intervenciós ár megemelését, ettől azonban a Bizottság elzárkózott, helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatja.

Az intézkedésekre azért volt szükség, mert mióta tavasszal megszüntették a tejtermelésben az országokra lebontott kvótákat, és bárki bármennyit termelhet, illetve kínálhatja azt a nemzetközi piacokon, azóta ezzel élnek is a gazdák. Így az Európát elöntő tejtöbblet miatt egyre olcsóbb az ital, ami viszont a kisebb és erőtlenebb termelőket tönkreteheti.Tegnap hatalmas felfordulást okoztak a hétfő reggeli csúcsforgalomban egyes Brüsszelbe vezető, illetve brüsszeli közutakon a nyomott tejárak miatt traktoros felvonulással tiltakozó tejtermelő gazdák.